Årets nybyggare 2017 i Trosa kommun: "Sörmland möter LA"

Vid fullmäktigesammanträdet 14/6 uppmärksammades Årets nybyggare 2017 i Trosa kommun.

VINNARE

Öbolandet 7:16, nominerad av Trosa kommun: Sörmland möter LA.

Motivering
Genom omsorg och inlevelse har byggherrarna Richter & Karlsson tillsammans med arkitekt Inge Lundbäck på Arkoo skapat en mångbottnad och levnadsglad byggnad. Byggnaden är placerad med så liten påverkan på mark som möjligt, träd står kvar inpå knuten. Från gatan ter sig byggnaden en aningens hemlighetsfull. Fasaden, en enkel och tydlig trävägg med ett fåtal fönsteröppningar ger insynsskydd och god isolering. Entrén är tydligt, lite som en koja eller hattstugan, man kan inte gå fel. Byggnaden bär på en hemlighet som uppenbarar sig inifrån byggnaden.

Väl inne i byts den anspråkslösa enkelheten mot ljus och öppenhet mot vattnet och utsikten. Stora öppningsbara fönsterpartier som inte bara förser rummen med ljus utan även öppnar upp gränsen mellan ute och inne. Från entrén är det lätt att ta trappan upp och vidare ut mot terrassen på andra våningen. Inomhus är naturen är hela tiden närvarande. Byggnaden ger utrymme för umgänge och kalas både ute och inne.

Byggnadens inre kvalitéer syns i sin höga detaljeringsgrad. Golv möter väggar med gömda lister som ger upplevelsemässigt ett oändligt golv som även är lättstädat. Väggar av glas på andra våningen förser rummen mot den slutna fasaden ljus. Byggnadens material såsom betong, stål, trä och glas är gedigna, tidlösa och hållbara material.

Sammantaget ett unikt och föredömligt exempel på när arkitektur är personlig, genomtänkt med en berättelse att hus inte bara är väggar och tak.

HEDERSOMNÄMNANDE

Öbolandet 38:5, nominerad av Trosa kommun: Ett flygande hus

Motivering
En utmanande tomt gav ett ”flygande” hus som balanserar på en bergsklippa. Huset vänder sig mot skärgårdsmiljön och ger med sina stora glaspartier en magnifik 270 graders panoramavy mot vattnet. Huset har placerats på en bergstopp för att skapa så liten påverkan på berg och mark som möjligt. Ingen sprängning har gjorts. Huset som är en modern tolkning av en klassisk trälåda och är tydligt markerade grund- och takfotssargar med liggande och stående panel i fasad. Huset har även en sjätte fasad, en panelklädd undersida som förstärker trälådans resonans med sin lilla påverkan och självständighet mot bergklippan och naturen.

Sammantaget en unik och elegant balansakt som ger Trosa ett spännande arkitektoniskt tillskott.

Tidigare års vinnare