Aktiviteter och gemenskap

I Trosa Kommun finns det flera möjligheter till aktiviteter och gemenskap. Det finns även individuellt stöd för dig för att öka din gemenskap och ge dig social samvaro. I många fall är de biståndsbedömda och du kan vända dig till handläggaren på myndighetsenheten för att få mer information eller göra en ansökan. Mer information och vägledning kan du också få av vård och omsorgsrådgivaren.

För personer som har en demenssjukdom finns det även en dagverksamhet belägen på Ängsgården i Trosa. Den är till för att stödja personer med demenssjukdom i att få trevlig samvaro och en fungerande vardag. För dig som har en demenssjukdom finns en dagverksamhet som kallas Gästis, du hittar mer information detta här.

 • Dagverksamhet för dig som har en demenssjukdom

  Dagverksamhet riktar sig till dig som har en demenssjukdom och som bor kvar i eget hem. Under vardagar ges möjlighet till social samvaro på Gästis. Gästis ligger i anslutning till Trosa vårdcentral. En dag här kan innehålla sång, musik, promenader, matlagning, tidningsläsning, handarbeten, trädgårdsskötsel med mera. Det är ni som kommer hit som bestämmer.

  Mer information samt vägledning om hur du ansöker om dagverksamhet får du genom att kontakta en biståndshandläggare vid Vård och omsorg. Tillsammans kommer ni att diskutera vilka alternativ som finns. Du kan även skriva ut ansökningsblanketten Ansökan om vård och omsorg från blankettarkivet och sända den till oss. Vi kommer då att ta kontakt med dig när vi fått din ansökan.

  Vad kostar det?
  Du betalar själv för eventuell transport till och från dagverksamheten samt för mat och dryck.

 • Pensionärernas hus

  I anslutning till Skärborgarnas hus i Trosa finns Pensionärernas hus och dit är alla pensionärer välkomna.

  Vad är Pensionärernas Hus?
  Pensionärernas hus är en mötesplats för alla kommunens pensionärer. Huset hyrs av pensionärsalliansen som tillsammans driver olika verksamheter i huset.

  Vad finns i huset?
  Tillsammans driver pensionärsalliansen ett café som är öppet för alla pensionärer, utan något medlemskap i en förening. Det är öppet vardagar mellan klockan 11:00 och 15:00.

  Pensionärsföreningarna PRO Trosa och SPF har föreningsaktiviteter i huset.
  Dessutom har Trosa kommun verksamhet för anhöriga

  Vilka är pensionärsalliansen?
  Pensionärsalliansen består av pensionärsföreningarna:

  • SPF
  • PRO-Trosa
  • PRO-Vagnhärad
  • Finska föreningen