Frivilliginsatser - covid-19

Äldre person lägger sina händer på sina knän

I och med den rådande situationen med spridning av coronaviruset covid-19 är de många som behöver hjälp och stöd för att få vardagen att fungera. I Trosa kommun samordnas frivillig hjälp genom Svenska kyrkan men det finns också andra aktörer och tjänster, både inom och utanför kommunen, att använda sig av. Tjänsterna är kostnadsfria.

Behöver du hjälp att handla?

Svenska kyrkan + Röda Korset

Tillsammans med Röda Korset erbjuder Svenska kyrkan hjälp med matinköp för dig som tillhör en riskgrupp. Ring till kommunens serviceenhet 0156-520 00 så hjälper dem dig.

Trosalunds kyrka

Trosalunds kyrka erbjuder hjälp med inköp, apoteksärenden eller liknande. Mer information samt kontaktuppgifter hittar du på deras hemsida här.

Våra lokala matbutiker

Våra lokala matbutiker har erbjudanden vad gäller hemkörning samt möjliggör att handla vid specifika tider när mindre människor rör sig i butiken etc. För mer information kika in på deras hemsidor och ta kontakt med butikerna direkt.

GodHjälp

GodHjälp är ett nationellt initiativ startat av flera olika större aktörer och företag. Här kan du registrera dig som Hemmahjälte för att få hjälp med handling eller liknande, och anmäla dig som Volontär för att hjälpa till. På hemsidan registrerar du vad du behöver hjälp med och volontärer kan anta uppdrag. Tjänsten är kopplad till både Swish och Band-ID för att skapa säkerhet för alla parter. Klicka här för att läsa mer om GodHjälp.

Behöver du någon att prata med?

Äldrelinjen

Äldrelinjen riktar sig till dig som mår psykiskt dåligt eller som längtar efter någon att prata med. Linjen är bemannad av utbildade volontärer och är öppen vardagar 8-19 och helger 10-16, och nås på telefonnummer 020-22 22 33. Läs mer om deras verksamhet.

Äldrekontakt

Äldrekontakt är en ideell organisation som arbetar för att bryta ofrivillig ensamhet hos Sveriges allra äldsta. Genom tillgängliga sociala plattformar kan du här träffa jämnåriga i samma situation och umgås över generationsgränserna utan att riskera smitta. Klicka här för att läsa mer om deras erbjudanden.

Övrigt

Biblioteken i Trosa erbjuder hemleverans av böcker samt möjlighet att hämta upp en böcker utanför biblioteket för dig som tillhör en riskgrupp. Dessutom finns det olika sätt att nyttja bibliotekets digitala tjänster hemifrån genom att bland annat låna film och läsa e-böcker. Läs mer om bibliotekens erbjudanden här.