Information om sophantering under jul och nyår

Nu står julen för dörren och det pyntas, lackas och kokas knäck i alla delar av Trosa kommun. Tänk på det här under jul och nyår så blir helgen ett rent nöje för oss alla!

I Trosa är vi jättebra på att sortera vårt avfall

Fortsätt gärna med det även under storhelgen. Släng matresterna i Gröna påsen och sortera förpackningar efter material (glas, plast, papp eller metall) på FTIs återvinningsstationer. FTI ökar sin tömningsfrekvens under helgerna. På deras hemsida kan du se nästa tömning och göra en felanmälan. Miljöfarligt avfall som glödlampor, batterier, färgrester och elektronik lägger du i Röda boxen eller på Korslöt.

Går det att komma fram till ditt sopkärl?

Det är viktigt att renhållarna kan ta sig fram på vintervägarna utan att riskera livhanken. Är det skottat och sandat fram till och runtomkring sopkärlet? Hur ser det ut runt brunn och tank? Om det inte går att komma fram med bil så finns det risk att du får betala en bomkörningsavgift.

Vilka dagar hämtas soporna?

Hämtning v. 52: ställ ut kärlet under lördagen den 19 december.
Hämtning v. 53: ställ ut kärlet under lördagen den 26 december.
Hämtning v. 1: ställ ut kärlet under lördagen den 2 januari. Observera att tömningen v.1 2021 kommer samtliga kärl att tömmas oavsett om man har udda eller jämna tömningsveckor. Detta för att det infaller två udda veckor efter varandra.

Du behöver ställa ut kärlet redan på lördagen då hämtning kan ske tidigt på söndag morgon. Låt kärlet stå tills det har blivit tömt. 

Röda boxen

I Röda boxen lägger du ditt miljöfarliga avfall. Kom ihåg att sortera och märka vad som är vad i boxen. Vi som hämtar boxen tömmer den manuellt, så vi är tacksamma om vi inte riskerar att bli skadade när vi sticker ner handen.

Under julhelgen hämtas Röda boxen den 29 december. Ställ ut boxen redan kvällen innan, för det kan hända att vi kommer tidigt.

Hur var det nu med paketsnören ...?

Vad bra att du frågade! Faktum är att många sorterar både värmeljuskoppar och paketsnören helt fel, så vi förstår att det är knepigt att hålla reda på. Paketsnöre går som brännbart och ska därför slängas i restpåse (dvs vanlig soppåse). Värmeljuskopparna ska faktiskt inte sorteras som metallförpackning, utan istället slängas bland metallskrot på Korslöt. Papper från öppnade paket slängs i kärlet för pappersförpackningar.

Vad gör jag med den barrande julgranen?

För julgranar som slutfört sitt arbete med att sprida julefrid i hemmet går det bra att lämna dessa vid någon av återvinningsstationerna runtom i Trosa kommun. AME kommer därefter att samla upp dessa för energiåtervinning. Du hittar din närmsta återvinningsstation här.

Kortslöt tar inte emot fyrverkerier

Fyrverkerier lämnas antingen in hos Polisen eller tillbaka till återförsäljaren, läs mer om hantering av fyrverkerier hos Polisen.

Öppet på Korslöt

Kommunens återvinningscentral Korslöt har öppet följande tider: 

Mån-Ons 07:00–16:00
Tor 07:00–18:00
Fre 07:00–16:00
Lördagar 10:00–15:00

Söndagar, helgdagar och övriga helgaftnar stängt

Julafton 24/12, Stängt
Juldagen 25/12, Stängt
Annandag jul 26/12, Stängt
Nyårsafton 31/12, Stängt
Nyårsdagen 1/1, Stängt
Trettondagsafton 6/1 10:00-15:00

Kontakt Korslöt
www.trotab.se
Tel. 0156-350 650
Våghuset Korslöt, tel. 0156-523 90

Andra bra länkar

Här kan du hitta fler vanliga frågor och svar om avfall och återvinning

Här kan du läsa mer om Avfall och källsortering i Trosa kommun

Kommunens entreprenörer

Suez Environnement sköter hämtning av hushållssopor, grovsopor, röda boxen och latrin.
www.sita.se
Tel. 0156-346 30

Foria AB ansvarar för slamtömning.
www.foria.se

Tel. 010-474 50 00 
Jourtel. 070-655 50 75 (kl. 16-07)

Vi önskar er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Kontakt

Teknisk kundtjänst
Telefontid vardagar 10-12
0156-522 48
kundtjanst@trosa.se