Biblioteket hemifrån

I dessa tider när många av oss är isolerade hemma och undviker sociala sammanhang kan det vara svårt att fördriva tiden och lätt bli tråkigt. För dig som är 70+ eller tillhör någon riskgrupp innebär det extra stor försiktighet och kanske ännumer tid hemma. 

För att nyttja många av våra tjänster behöver du inte komma till oss, utan vi på Biblioteken i Trosa förmedlar digitala tjänster för såväl böcker som filmer och de kan dessutom leverera böcker direkt till dörren eller plocka ihop en kasse för dig att hämta utanför biblioteken. 

Nedan har vi listat de tjänster som går alldeles utmärkt att använda hemifrån.

 • För dig som är 70+ eller i en riskgrupp

  Just nu erbjuder vi hemleverans till dig som har svårt att komma till biblioteket själv eller just nu inte bör besöka oss med anledning av risken för smittspridning. Kontakta oss om du är intresserad av att få böcker levererade till din dörr eller för avhämtning utanför något av biblioteken. Vi kan även plocka ihop böcker som en anhörig eller vän kan hämta här åt dig.

  Om du vill ha böcker hemleverade eller hämta upp dem utanför bibliteket så tar du enkelt kontakt med oss genom att antingen ringa in eller skicka e-post med din beställning.

  Telefon: 0156 - 522 35
  E-post: bibliotek.trosa@trosa.se

  Uppge i din beställning vilka böcker du vill låna eller om du vill att vi ska plocka ihop ett urval av böcker till dig samt:

  • Namn
  • Personnummer eller lånekortsnummer.
  • 'Om någon annan ska hämta åt dig, ange namn på budet. Vid överlämningen behöver vi se lånekort eller legitimation.

  Räkna med några dagars leveranstid för hemleverans. Vi kommer att meddelar dig innan vi levererar böckerna.

  Hämta böcker hos oss
  Vill du hämta upp böckerna kan görs detta under ordinarie öppettider vid Trosa stadsbibliotek eller vid biblioteket Navet i Vagnhärad. Vet du inte exakt när du kan komma går det bra att ringa när du står utanför.

 • Inga övertidsavgifter och möjlighet till fler omlån

  Från och med den 27 mars och tillsvidare tar biblioteken i Trosa kommun inte ut några övertidsavgifter alls för försenade lån. Det går även bra att låna om så många gånger du vill, förutsatt att det inte är andra låntagare i kö. Du kan låna om genom att logga in i vår bibliotekskatalog på webben men det går även bra att ringa eller skicka e-post till oss. Se kontaktuppgifter här.

 • E-böcker

  Du som har lånekort och pinkod kan låna e-böcker gratis via biblioteken. Från och med den 30 mars och tillsvidare har vi höjt max-antalet för lån av e-böcker och e-ljudböcker till 6 (i stället för 3) lån per låntagare och vecka. Här hittar du e-böckerna.

  Vi vill också passa på att tipsa om Litteraturbanken och Världens Bibliotek. Trevlig läsning!

 • Låna film

  I vår tjänst för lån av strömmande film, Cineasterna, finns det under hela sommaren möjlighet att låna upp till 10 filmer per låntagare (normalt är det max 5 filmer/mån). 

  Klicka här för att botanisera i det fina utbudet av film!

 • Tidningar digitalt

  Biblioteken tjänst för digitala tidningar och tidskrifter heter PressReader. För åtkomst till den behöver du koppla upp dig mot vårt wifi, men det räcker med att befinna sig utanför Trosa stadsbibliotek eller biblioteket Navet. Därefter har du fri tillgång till tjänsten i 72 timmar.

 • Meröppet

  Du vet väl om att båda våra bibliotek har Meröppet mellan kl 06 – 21 varje dag? Meröppet kan vara ett bra alternativ för dig som helst besöker biblioteken när det är färre besökare i lokalerna.

  Läs mer här.