Boktips från bibblan

Har du svårt att hitta någon bok som du vill läsa? Nu har våra bibliotekarier på vuxenavdelningen sammanställt några av deras personliga favoriter i bokhyllan som du kan botanisera bland. Kanske är det nu du hittar en ny favoritgenre eller författare? Klicka på titlarna nedan för att läsa mer!

 • Maria tipsar: Islandet / Carina Burman

  Bild på bokomslaget till "Islandet"

  Under ett storslaget julfirande år 1799 på bruksherrgåden Ransäter i värmländska Bergslagen möter vi Erik Gustaf Geijer, den blivande skalden, historikern och kompositören. Han ska gifta sig med en flicka från hembygden, men ödet griper in och starka känslor, glädje och sorg väntar på annat håll.

  Uppsala 1816. Lärdomens stad, där akademiska föreläsningar och litterära salonger för samman dåtidens intellektuella, som Malla Silfverstolpe och Atterbom. Geijer möter här den vackra och vittra Amalia von Helvig och ett drama om vänskap och förbjuden kärlek utspelar sig.

  Islandet är Amalias historia, återskapad av hennes syster. Det är en berättelse som till stor del bygger på verkliga händelser och som spänner över ett halvsekel; från fjäderpennornas, segelfartygens och hästskjutsarnas epok till stålpennornas, ångarnas och järnvägarnas tidevarv.

  Med precision och detaljrikedom skapar Burman en historisk roman som förmedlar en känsla för dåtidens vardags- och salongsliv.

  Boken finns som e-bok

 • Maria tipsar: Sent på dagen / Tessa Hadley

  Bild på bokomslaget till "Sent på dagen"

  De två paren Alex och Christine, Lydia och Zach, har varit vänner sedan tjugoårsåldern och lever nu ett stilla medelklassliv i London. Plötsligt och oväntat dör Zach i en hjärtinfarkt. Istället för att de andra kommer varandra nära i den gemensamma sorgen, börjar ouppklarade problem och oförrätter från förr långsamt stiga upp till ytan.

  Zach var den oersättliga, som med sitt generösa och jordnära sätt, band samman deras vänskap. Det är sent på dagen, inte bara för deras vänskap, utan även i deras liv.

  Romanen skildrar de komplexa och ibland sköra trådar som våra relationer kan bestå av. Karaktärsskildringen är nyanserad och visar på de motsägelser som kan finnas inom människor.  

  Boken finns som e-bok

  Hitta boken i bibliotekets katalog

 • Maria tipsar: Så gör jag: Konsten att skriva / Bodil Malmsten

  Bild på bokomslaget till "Så gör jag: Konsten att skriva"

   

  Du skriver, du har lusten och längtan efter att skriva, du vill. Men hur gör man?

   

  Bodil Malmsten har skrivit ett stort antal böcker. I Så gör jag: Konsten att skriva delar hon med sig av sin arbetsprocess inklusive den helvetesperiod som ingår. Hon skriver om hur hon kommer fram till tonen och strukturen i texten, om ord, skiljetecken, korrektur, om att sitta rätt, läsa för att lära, dramaturgi. »Ord, meningar, stycken, får aldrig bara bli. Ett tecken på att en bok är en riktig bok är att ingenting av det som står bara får ha råkat bli.«

   

  Så gör jag: Konsten att skriva innehåller mängder av råd för skrivarbetet, oavsett om du vill bli författare eller bara lära dig skriva bättre.

   

  Det är en bok som med ödmjukhet och respekt för litteraturen både ger praktiska tips och inspiration, samt skapar skrivlust.

  Boken finns som e-bok

  Hitta boken i bibliotekets katalog

 • Maria tipsar: Herravälde / Elin Olofsson

  Bild på bokomslaget till "Herravälde"

  Det är sommaren 1921, året då kvinnor får rösträtt, men männen fortfarande har makten. När Alices make få ett slaganfall, måste hon kliva in som direktör i hans ställe. Hon inser att deras tillvaro varit ett luftslott och att ingen går att lita på. Rollen hon fostrats till spricker sönder och mäktiga män med onda avsikter kommer i hennes väg. Längtan efter Halvard, den man hon tvingats ge upp, växer sig starkare.

  Så kommer Thomasine, en ung kvinna med konstnärsdrömmar till herrgården. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till en tidningsman och ett slut som först tycks oundvikligt och hopplöst närmar sig.

  Den här historiska romanen, som också är en kärlekshistoria, skildrar tre kvinnors kamp för frihet och försörjning, utifrån de förutsättningar de har i sina olika samhällsklasser.

  Boken finns som e-bok

  Bibliotekets katalog

 • Maria tipsar: Ormen i Essex / Sarah Perry

  Bild på bokomslaget till "Ormen i Essex"

  London 1893. Cora Seaborne är en ung kvinna och mor, som nyligen blivit änka. Omgivningen förväntar sig att hon sörjande ska dra sig tillbaka, men det tidigare livet som viktoriansk societetsfru passade henne inte och äktenskapet var aldrig lyckligt.

  Hennes intresse för naturvetenskap leder henne till den lilla staden Colchester i Essex, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos befolkningen. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera.

  På landsbygden i Essex träffar hon och får en oväntad vän i traktens präst William Ransome, som kämpar mot församlingens vidskeplighet. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra.

  Boken finns som e-bok

  Bibliotekets katalog

 • Agneta tipsar: Sidenkatedralen och andra texter / Sara Danius

  Bild på bokomslaget till "Sidenkatedralen och andra texter"

  Sara Danius (1962-2019) var professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, essäist och författare. Sedan 2013 satt hon på stol nummer sju i Svenska Akademien. Mellan 2015 och 2018 var hon dess ständiga sekreterare, men avsade sig uppdraget efter striden kring den så kallade kulturprofilen. Senare lämnade hon också Svenska Akademien. Den nu postumt utgivna och vackra boken Sidenkatedralen innehåller dels en samling essäer, varav de flesta tidigare är publicerade i olika sammanhang, dels den bok om fotokonst som hon arbetade med strax före sin bortgång. I texterna möter vi personligheter som Marcel Proust, Bob Dylan, Camilla Thulin, Berenice Abbott, Irving Penn men också förord till nyöversatta klassiker som Madame Bovary och Gruppen, essäer om Svetlana Aleksijevitj och Selma Lagerlöf, och de sommar- och vinterprogram som talade till så många. Komplext och mångbottnat. Både bildning och briljans.

  Finns i formaten: Tryckt bok, talbok

  Länk till boken i bibliotekskatalogen

 • Agneta tipsar: Guds olydiga revben / Gunilla Thorgren

  Bild på bokomslaget till "Guds olydiga revben"

  Gunilla Thorgren, tidigare redaktör på Pockettidningen R och statssekreterare på Kulturdepartementet, utforskar i denna bok kristendomens kvinnosyn och dess rötter i Gamla testamentets kvinnoförakt och Nya testamentets kvinnoförminskning. Under resans gång med början i Gamla testamentets berättelser om våldtäkter, kvinnoförakt, lydnadskrav och skambeläggning till Nya testamentets förminskning av kvinnan. Dock inte av Jesus själv.

  Författaren visar med hjälp av nyare feministisk forskning att det funnits en kristen kvinnorörelse under medeltiden, med kvinnliga predikanter och mystiker, som systematiskt tystats ned av den kristna manliga hierarkin. Denna medryckande och tänkvärda bok berättar om församlingar som letts av kvinnor och kvinnosammanslutningar som verkat oberoende av manliga präster, men också om förföljelser och anklagelser om kätteri mot dessa. Texten är välskriven och lätt att hänga med i. Den är av intresse för historieintresserade i allmänhet och de som är intresserade av religionshistoria, kvinnohistoria och teologi i synnerhet.

  Finns i formaten: Tryckt bok, e-bok via e-boksportalen eller appen Biblio, talbok

  Länk till boken i bibliotekskatalogen

  Länk till e-boken

 • Agneta tipsar: Vi, skuggorna: ett Sverige du inte känner till / Elinor Torp

  Bild på bokomslaget till "Vi, skuggorna: ett Sverige du inte känner till"

  Elinor Torp är journalist på Dagens Arbete. I reportageboken Vi, skuggorna beskriver hon en värld i Sverige där kriminella tvättar svarta pengar vita. Bygg- och restaurangbranscherna utmärker sig. Det är inte många som är medvetna om att detta finns i Sverige. Fattiga människor, ofta migranter, bor och lever i misär, arbetar för svältlöner, utan skyddsnät och rättigheter. Allt medan ansvariga politiker är pinsamt medvetna om denna arbetskraftsexploatering. En situation som beskrivs som ett paradis för kriminella krafter. Det sker även inom ramen för offentlig upphandling, via entreprenörer och underentreprenörer i flera kedjor. Situationen beskrivs som betydligt bättre i länder som Finland och Norge. Det är en avslöjande och skrämmande skildring av avarter inom svenskt arbetsliv, och en dräpande vidräkning och ögonöppnare för beslutsfattare och lagstiftare. Vi, skuggorna är en påminnelse om att åtgärder måste vidtas och att välfärdslandet Sverige har en läxa att lära.

  Finns i formaten: Tryckt bok, e-bok/e-ljudbok via e-boksportalen eller appen Biblio, talbok

  Länk till boken i bibliotekskatalogen

  Vi, skuggorna / E-bok (elib.se)

  Vi, skuggorna / Ljudbok (elib.se)

 • Agneta tipsar: Tritonus: en skärgårdsberättelse / Kjell Westö

  Bild på bokomslaget till "Tritonus: en skärgårdsberättelse"

  Kjell Westö (f. 1961) är en av de mest kända samtida finlandssvenska författarna och har tidigare gett ut sju romaner. I den senaste romanen Tritonus har stjärndirigenten Thomas Brander låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården. I Casa Tritonus ska han koppla av från de tärande arbetsresorna, men självbilden är inte vad den varit, och efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet kan det dyrköpta palatset inte lugna nerverna. En alltför utåtriktad och nyfiken granne blir också ett hot mot sinnesfriden. Till slut finner Brander och grannen, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell, ändå en gemensam ton i umgänget, och en kärv vänskap uppstår mellan dem. Den här skärgårdsromanen ställer sig frågorna hur kan vi leva tillsammans, med alla våra olikheter, i en tid som vår? Finns det försoning och botgörelse innan allt är försent? Kjell Westös nya roman är en modern och oemotståndlig skärgårdsberättelse om musik och gemenskap, framgång och ensamhet tecknad med lika delar värme och allvar.

  Finns i formaten: Tryckt bok, talbok

  Länk till boken i bibliotekskatalogen

 • Agneta tipsar: Nickelpojkarna / Colson Whitehead

  Bild på bokomslaget till "Nickelpojkarna"

  Den amerikanske författaren Colson Whitehead gjorde för ett par år sedan internationell succé med den Pulitzerprisade boken Den underjordiska järnvägen (2017). Det var en roman om slaveriets historia i USA, på samma gång realistisk och lätt surrealistisk. Även hans nya roman, Nickelpojkarna, grundar sig på verkliga händelser. Den här gången är det 1960-tal och vi får följa den ordentlige svarte pojken Elwood, som dyrkar Martin Luther King och drömmer om ett värdigt liv. De drömmarna krossas när han arresteras utan anledning och hamnar på fiktiva men verklighetsbaserade Nickel Academy, en plats där svarta elever misshandlas, torteras och ibland rent av mördas. Elwoods vän Turner har en mer cynisk världsbild och tycker att Elwood är naiv, att världen är ond. Motsättningen mellan de två leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt. Colson Whitehead skriver en rak, enkel och osentimental prosa - i  fin svensk överättning av Niclas Nilsson - som effektivt levandegör den utsatte Elwood. Skildringen av rasismen levereras i lätt allegorisk form, utan att förlora något i realistisk kraft.

  Finns i formaten: Tryckt bok, e-bok, talbok

  Länk till boken i vår bibliotekskatalog

  Nickelpojkarna / E-bok (elib.se)

 • Agneta tipsar: Ett liv på vår planet: en vision för framtiden / David Attenborough

  Bild på bokomslaget till "Ett liv på vår planet: en vision för framtiden"

  David Attenborough (f. 1926) är en av naturjournalistikens skapare och nestor som besökt jordens alla kontinenter och utforskat dess vildmarker och den levande världens naturrikedomar. I denna välskrivna och lättlästa populärvetenskapliga bok ser han tillbaka på det avgörande ögonblicken i sitt liv som naturskildrare och återberättar tillsammans med sin medförfattare Jonnie Hughes om sin långa karriär, med ett tydligt budskap: hur mänskligheten överutnyttjat planetens resurser. Det har lett till katastrofer, där växthuseffekten är den främsta, men långt ifrån den enda. Genom kronologiska nedslag i arbetet med dokumentärer för BBC berättar Attenborough om sina insikter om världens ekosystem. När han nått 2020 presenterar han ett dystopiskt scenario om kommande ekologiska krascher, för att sedan översiktligt föreslå lösningar att återskapa en långsiktigt hållbar värld. Lösningarna inbegriper genomgripande förändringar i människors livsstil, och tar även upp den kontroversiella frågan om överbefolkning, och hur den kan bromsas - bland annat genom utbildning, inte minst av kvinnor. Framtiden är alltid svår att sia om, men Attenboroughs stora erfarenhet och balanserade resonemang gör Ett liv på vår planet - i princip till ett testamente -  ett viktigt dokument.

  Finns i formaten: Tryckt bok, e-bok, e-ljudbok

  Länk till boken i vår bibliotekskatalog

  Ett liv på vår planet / E-bok (elib.se)

  Ett liv på vår planet / Ljudbok (elib.se)