Hållbarhetsdagarna

hallbarhetsdagarna-2019.jpg

Den 10-12 oktober anordnas Trosa kommuns allra första Hållbarhetsdagar. Hållbarhet står högt på agendan runt om i Sverige, hur skapar vi ett hållbart samhälle för människor, djur och natur? Under dessa dagar vill vi på ett roligt sätt lyfta de insatser som görs runt om i kommunen men också uppmärksamma och belysa ämnet. Helt enkelt är detta tre dagar med fokus på en hållbar kommun, för hela familjen!

 

TORSDAG

06.30 God morgon-påsen
God morgon-påse delas ut till pendlare vid Vagnhärads station.

Var: Vagnhärads station
Begränsat antal och först till kvarn.

11.30–13.00 Lunchföreläsning om elbilar

Är elbil något för dig? Vilka modeller finns i dag? Hur ser framtiden ut och vilken miljöpåverkan har egentligen tillverkningen av elbilar? Välkommen till en lunchföreläsning med Fredrik Sandberg, chefredaktör för tidningen Elbilen i Sverige.

Varmt välkomna från 11.30, vi bjuder på lunch och föreläsningen börjar 12.00.

Var: Trosa Kvarn, klicka här för att hitta till Trosa kvarn.
Ingen anmälan krävs

09.00-18:00 Boktips och inspiration
Besök bibliotekens boktipshylla med massa tips på bra och inspirerande böcker inom området Hållbarhet.

Var: Trosa stadsbibliotek och Biblioteket Navet, klicka här för respektive biblioteks öppettider.

18.00–20.00 Vill du leva mer hållbart än du gör idag? Välkommen till Minimeringsmästarna express - en workshop för miljön och plånbokens skull!
Under ett års tid fick helt vanliga familjer coaching i hållbar livsstil. Nu kan du ta lärdom av deras erfarenheter och samtidigt bidra med dina egna. Tillsammans skapar vi en mer hållbar kommun!
Med Karin Sundby, projektledare för Minimeringsmästarna Sörmland.

Vi bjuder på fika!

Var: Trosa Kvarn, klicka här för att hitta till Trosa kvarn.
Ingen anmälan krävs

 

FREDAG

09.00-18.00 Boktips och inspiration
Besök bibliotekens boktipshylla med massa tips på bra och inspirerande böcker inom området Hållbarhet

Var: Trosa stadsbibliotek och Biblioteket Navet, klicka här för respektive biblioteks öppettider.

11.30–13.00 Hur hänger maten vi äter ihop med algblomningen i Östersjön? Hur kan mitt val påverka framtiden?

Vad är egentligen bäst - ekologiskt eller närproducerat? Passa på att få svar på dina frågor och funderingar om mat och miljö. Släpp datorn och kom ner och spendera en lunch med oss på detta viktiga och spännande tema!
Med Hans von Essen, expertrådgivare inom Östersjövänlig mat (Diet for a Green Planet).

Varmt välkomna från 11.30, vi bjuder på lunch och föreläsningen börjar 12.00.

Var: Trosa Kvarn, klicka här för att hitta till Trosa kvarn.
Ingen anmälan krävs

14.00-16.00 Kör du ekonomiskt och hållbart?
Vi mäter ditt däcktryck och berättar hur du med rätt tryck i däcken kan köra mer ekonomiskt och miljövänligt. Dessutom bjuder vi på kaffe! Välkomna!

Var: Vagnhärads centrum

 

LÖRDAG

11.00–15.00 Hållbarhet för hela familjen
Varmt välkomna till en lärorik, rolig och spännande dag för såväl stora som små! Vi håller till på Trosa Kvarn och det är öppet hus från klockan 11.00 fram till 15.00, vi bjuder på fika!

Saker du kan göra/uppleva på plats:

Klimatvågen – hur stor klimatpåverkan har din konsumtion? Det är lätt att räkna ut vad konsumtion kostar i pengar, men vad kostar det egentligen för klimatet? I denna interaktiva installation får du väga de olika delarna i din konsumtion för att se vilket avtryck du gör.

Solkartan – hur ser potentialen för solceller ut för just ditt hus? Passa även på att boka in gratis rådgivning av kommunens energi- och klimatrådgivare eller ta dina frågor direkt på plats!

Ansiktsmålning – gratis ansiktsmålning för alla barn, kom välj ett djur du vill vara för dagen!

Utställning av naturtavlor, vandringstips och naturkartan – Trosa kommun omges av fantastisk natur, har du nyligen flyttat hit kanske du inte har hunnit upptäcka allt! Kom och låt oss inspirera dig och visa vad som finns samt få värdefulla tips om allt från naturreservat till vandringsleder.

Lekhörna tema Återvinning – för alla barn finns en lekhörna där de kan spelas interaktiva spel. Kom sopsortera tillsammans med Ploppa, Bånk, Klirr och deras vänner, eller varför inte bli sopsmart genom att pyssla på plats med våra spel?

Vattenhörnan – Visste du att halva vår kommun består av vatten? Vad finns egentligen under ytan? Kom lär dig mer om hur musslor kan rädda Östersjön, varför fiskar vill vandra och varför kommunen ställer om till Östersjövänlig mat. 

Fiskedamm – kom se vad du får upp för fisk i vår fiskedamm!

Tipspromenad – Gå vår poängpromenad längs med Trosaån och svara på mer och mindre kluriga frågor inom området Hållbarhet. Vinnaren utses i slutet av dagen och meddelas via mail!

Var: Trosa Kvarn, klicka här för att hitta till Trosa kvarn.

19.00-21.00 "An Unlearning" och "Lev inom planetens gränser - ett jordat liv" - filmkväll på Stensunds Folkhögskola
Stensunds Folkhögskola bjuder in till en öppen filmkväll med efterföljande samtal om hållbarhet och gemenskap. Filmerna som visas är "An Unlearning" av Mattias Olsson samt "Leva inom planetens gränser - ett jordat liv" av Maja Lindström. Det kommer finnas möjlighet att köpa enklare fika. Evenemanget är gratis och sker i huvudskolbyggnaden, sal Fifång, precis vid entrén.

 

Vi reserverar oss för eventuella förändringar. Programmet uppdateras löpande fram tills dagarna startar.