Aktiviteter

Finskt självständighetsfirande

6 december kl. 18:00

Konsert i Trosa stads kyrka för att fira finlands självständighetsdag.  

Mer information: https://www.svenskakyrkan.se/trosa/kalendarium 

 

Konsert - Tähdistä kaunein

1 december kl. 19:00, Estrad/Stadshuset Södertälje

Årlig konsert i Södertälje för att fira Finlands stundande självständighetsdag med en konsert fylld av musikupplevelser. Affisch

Trosa kommun har 50 fribiljetter som vi delar ut, först till kvarn. Biljetter hämtas i Trosa kommunhus reception (öppet vardagar kl. 8-12 och 13-17). Ring gärna receptionen innan du kommer för att kolla om biljetter finns kvar, tel. 0156-520 00. Man kan bara hämta biljetter till sig själv och eventuellt sällskap. 

För er som får biljetter från Trosa kommun ingår även buss tur och retur. Här är tider och hållplatser:

Buss till Södertälje
Kl. 17:30 Skärborgarnas hus, Smäckbrogatan 25, Trosa
Kl. 17:35 ICA Trossen, Trosabussens hållplats
Kl. 17:45 Vagnhärads station

Buss tillbaka till Vagnhärad och Trosa
Kl. 22:45 Södertälje, Estrad/Stadshuset
På tillbakavägen stannar bussen vid Vagnhärads station, Trossen och Skärborgarnas hus

 

Föreläsning - Åldrandets gåta/Vanhenemisen salaisuus

9 oktober kl. 18:00-20:00, Skärborgarnas hus i Trosa

Föreläsningen hålls på finska. Gratis inträde 

Satu Bermell håller en föreläsning om Åldrandets gåta. Föreläsningen grundar sig i vetenskapsjournalisten Henrik Ennarts bok med samma titel ”Åldrandets gåta”.

Under föreläsningen kommer följande områden beröras:

  • De som blev äldst
  • Åldersrevolutionen
  • Friskt åldrande – en guide (konkreta råd som är värdefulla till äldre personer för att ta bättre kunna ta hand om sin hälsa)

Många oförskämt pigga hundraåringar ger ofta samma tips:
”Ät dina grönsaker och var aktiv. Var tacksam för allt du fått. Var snäll mot andra. Och le.”
Men frågan är, räcker det?

Föranmälan görs till helena.edenborg@trosa.se eller på tel. 0156-520 06.
Vid föreläsningen bjuds det på smörgås och kaffe.

Bio Alla rätt - Kaikki Oikein

13 oktober kl. 19:00, Skärborgarnas hus Trosa

Finsk bio med svensk text. Gratis inträde

Alla Rätt är en lättsam dramakomedi av Lenka Hellstedt. Filmen baseras på en roman av den ständigt populära författaren Anna-Leena Härkönen. Filmen följer ett par som vinner på lotto och som så småningom märker att pengar kanske ändå inte är en lösning på livets alla problem och heller inte en automatisk väg till lycka. Vem vågar man berätta för att man vunnit? Går det att låtsas som ingenting medan pengarna brinner i fickan och med miljoner på bankkontot?

Arrangeras av Trosa kommun och Bio och Opera i Trosa.

Samrådsmöte

16 oktober kl. 15:30 Trosa kommunhus

Kommunen arrangerar regelbundna samrådsträffar där du som är intresserad har möjlighet att delta och tycka till om aktiviteter kopplade till förvaltningsområdet. Samrådsmötena är öppna för allmänheten och dagordning till mötena läggs ut på kommunens hemsida ca 1 vecka innan mötena.

Nästa samrådsmöte är tisdagen den 16 oktober kl. 15:30 i Trosa kommunhus, det bjuds på fika. Alla är välkomna, ingen föranmälan behövs. Dagordning 2018-10-16

Bio Skratta eller dö - Suomen hauskin mies

17 november kl. 19:00, Skärborgarnas hus Trosa

Finsk bio med svensk text. Gratis inträde

”Få publiken att skratta eller så skjuter vi er!”. Arbetsföreningens teaters ledare Toivo Parikka (Matti Suosalo) är utnämnd Finlands roligaste man men klassas som politiskt farlig och förs till ett fångläger i efterdyningarna av inbördeskriget. Han blir dömd till döden, men han och hans teatertrupp erbjuds en makaber möjlighet: lyckas med att få en publik bestående av fångvakter och tyska soldatgruppens kommendör att skratta och slipp så att få dödsdomen förverkligad. Filmen Skratta eller dö utspelar sig på sommaren 1918, då inbördeskrigets strider var över och tiotusentals röda satt inspärrade på fångläger, som filmens Isosaari, strax utanför Helsingfors. Filmen baserar sig också delvis på en sann historia.

Arrangeras av Trosa kommun och Bio och Opera i Trosa.

Livesänd teater - Män i mogen ålder/Vanhoja poikia

23 november kl. 18:00, Skärborgarnas hus i Trosa

Livesändning på bio från Tammerfors Arbetarteater.

Humor och vemod går hand i hand när fyra män på en vindpinad ö i sjön Saimen delar minnen, förhoppningar, sina djupaste sorger och mest känslosamma drömmar med varandra. Männens berättelser ackompanjeras av ett tjugotal av Juha Watt Vainios sånger.

Mer information

Svensk och finsk text.

Information om hur du köper biljetter kommer senare.

Arrangeras i samarbete med Trosa kommun, Trosa Riksteaterförening och Bio och Opera i Trosa.

 

Tidigare aktiviteter

2018

12 mars

Mindfulness esitelmäTervetuloa kuuntelemaan esitelmää mitä Mindfulness on ja kokeilemaan paria harjoitusta, jotka voit ottaa mukaasi omaan arkeen.

2017

2 december
Den 2 december kl. 18:00-21:30 är den årliga konserten i Södertälje för att fira Finlands självständighet. Årets tema är ”Rakkaudella Suomelle” (Med kärlek till Finland). 

Program för hösten 2017

Program för hösten 2017 
Vi har samlat höstens aktiviteter i ett program där vi uppmärksammar att Finland firar 100 år. Programmet innehåller aktiviteter för alla åldrar. Alla aktiviteter har fritt inträde.  

5-26 juni

Fotoutställning - Årets naturbild i Finland/Vuoden Luontokuva
Högklassig fotoutställning från några av Finlands bästa naturfotografer. Utställningen består av 40 vinnande och placerade bilder från Årstävlingen 2015 – ett representativt tvärsnitt av den makalösa finska naturfotografin.
Plats: Trosa stadsbibliotek

6 maj 

Bio - Ada och Glada/Onneli ja Anneli
Lämplig för 4-9 år/4-9 vuotiaille. 
Språk: Finska med svensk textning/Kieli: suomi ruotsinkielisellä tekstityksellä.
Plats: Trosa Folkets Hus


6 maj 

Bio - Jätten/Jättiläinen 
Tillåten från 11 år/11 vuotiaille. 
Språk: Finska med svensk textning/Kieli: suomi ruotsinkielisellä tekstityksellä.
Plats: Trosa Folkets Hus

Standupshow: Janne Westerlund bjuder in till "Världens Roligaste Finskakurs" 
Den 24 april kl. 19:00
Plats: Trosa Kvarn

Måndagen den 24 april gästas Trosa av komikern Janne Westerlund, sverigefinsk komiker och grundare av Stockholm Comedy Club. "Jag är hälften svensk och hälften finsk, så det tar inte lång tid innan det kommer ett skämt som inkluderar Finland”. Under hela 2017 hyllar Janne sina finska rötter med en specialskriven show, Världens Roligaste Finskakurs, där han lär ut den finska du ”verkligen behöver”. Förvänta dig skratt, interaktivitet och en kärleksfull och humoristisk hyllning av allt som hör Finland till.

Teater: Laina och fåglarna 
Den 29 mars kl. 19.00
Plats: Trosa Folkets Hus

För första gången skriver Susanna Alakoski direkt för scenen. Sedan boken Svinalängorna har Alakoski blivit en viktigare röst i den svenska samhällsdebatten. Med sin nya pjäs vill hon undersöka invandringens villkor och ge perspektiv till ett samtal som är högaktuellt i Sverige just nu. I Laina och fåglarna är människor på väg hem, bort, till eller från. Mamma Anna-Liisa är död men vakar ännu över familjen. Pappa Risto försöker hålla samman den lilla familjen men systrarna Linda och Laina förstår sin historia på olika sätt. De går mot oundviklig splittring.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Trosa kommun, Trosa Riksteaterförening, Trosabygdens Kulturråd och Scenkonst Sörmland.

Författarbesök: Peter Sandström - Fri entré 
Den 8 mars kl. 19.00
Plats: Trosa stadsbibliotek

Peter Sandström (1963) är född och uppvuxen i Nykarleby men numera bosatt i Åbo. I sitt författarskap är Sandström känd för att leka med den egna identiteten och fakta ur det egna livet. Svenska litteratursällskapet har belönat Sandström för Syster måne (2002), Gigant (2009) och Transparente Blanche (2015). Hans nya roman Laudatur (2016) har fått lysande kritik.

Föreläsningen tolkas till finska. Författarbesöket arrangeras i samarbete med arbetsgruppen för Finskt Förvaltningsområde, Finlandsinstitutet samt Trosabygdens Kulturråd.

Bio: Risto Rappare och den snåle från Sevilla/Risto Räppääjä ja Sevillan saituri
Den 25 mars kl. 15.00
Lämplig för 6-12 år/6-12 vuotiaille. 
Språk: Finska med svensk textning/Kieli: suomi ruotsinkielisellä tekstityksellä.
Plats: Trosa Folkets Hus

Filmen visas i samarbete med Trosa kommun och Bio och Opera i Trosa. 
 

Bio: Barnmorskan/Kätilö
Den 25 mars kl. 19.00
Tillåten från 11 år/11 vuotiaille. 
Språk: Finska med svensk textning/Kieli: suomi ruotsinkielisellä tekstityksellä.
Plats: Trosa Folkets Hus

Filmen visas i samarbete med Trosa kommun och Bio och Opera i Trosa. 

 

2016

Gemensamt självständighetsfirande i Södertälje (Ljus i fönster och hjärtan - Valoa ikkunoissa ja sydämissä)
Den 3 december höll Södertälje kommun i samarbete med Trosa kommun en konsert - Ljus i fönster och hjärta - Valoa ikkunoissa ja sydämissä. Denna kväll högtidlighåll man den stundande finska självständighetsdagen och fick samtidigt en försmak av julen. I konserten, som är fylld av underhållning och värme, uppträdde förutom sverigefinska artister även gästande stjärnartister från Finland.

Författarträff om boken Finnjävlar
Författarna Kristian Borg och Tuija Nieminen Kristofersson kommer till biblioteket Navet och berättar om boken Finnjävlar. I boken Finnjävlar berättar ett 15-tal sverigefinnar om klass och klassresor, diskriminering och motstånd. Om stolthet, skam och kampen för självkänsla. Det handlar om mammor och pappor som dött i förtid. Om lärare som skrattar åt ditt uttal. Om känslan av att vara utanför. Om att varken vara finne eller svensk – eller både och.

Mors dag-firande
Finska föreningen planerar att arrangera firande av Mors dag den 8 maj. Allmänheten är varmt välkomna att delta och under dagen kommer det att bjudas på fika och aktiviteter.

Teaterföreställning - Kopolan teater
Fredagen den 23 september kommer finska föreningen arrangera en teaterföreställning i Folkets hus med den finska teatergruppen Kopolan teater. Föreställningen är gratis för allmänheten.

"Vår i luften" - Konsert, musiktävling och uppträdanden i Södertälje
Lördagen den 23 april arrangerade Södertälje kommun och Trosa kommun en konsert/musiktävling i Estrad i Södertälje. Arrangemanget inleddes kl. 14 med musiktävlingen Musalista, som direktsändes i radio. Därefter följde ett antal uppträdanden av bland andra Marita Taavitsainen, Virtuoso, Elina Heed, Walde Ahlgren och Mikael Palmroth. Arrangemanget besöktes av ca 500 personer, varav ca 50 personer från Trosa kommun.


2015

Finska föreningens självständighetsfirande

Söndagen den 6 december arrangerade Finska föreningen i sedvanlig ordning självständighetsfirande med musik, mingel och förtäring. Firandet annonserades bland annat i tidningen Suomen Uutisviikko och besöktes av ca 60 personer.

Gemensamt självständighetsfirande i Södertälje ("Stjärnorna på himlavalvet")
Fredagen den 4 december höll Södertälje kommun och Trosa kommun ett gemensamt arrangemang i Estrad i Södertälje. Arrangemanget bestod bland annat av uppträdanden av sångaren Arja Saijonmaa, sångaren och tangodansösen Heidi Pakarinen, orkestern Karavani, dragspelarna Sami Hopponen och Ari Haatainen, sångarna Walde Ahlgren och Nico Palmrot och teatergruppen Kulttuuriklubi. Arrangemanget besöktes av ca 500 personer, varav ca 50 personer från Trosa kommun.

Finsk septemberfest

Lördagen den 12 september arrangerade finska föreningen en finsk septemberfest. Under kvällen uppförde Södertälje kulturklubb (teatergruppen Tuikku) pjäsen "En sångares testamente" och därefter bjuds det på mat och kaffe. Arrangemanget hålls på Lånesta gård och hade ca 80 gäster.

Firande av Mors dag

Söndagen den 10 maj arrangerade finska föreningen Mors dag-firande. Firandet var öppet för allmänheten och hade ett 50-tal besökare.

Sverigefinsk vårfest
Lördagen den 9 maj arrangerade Södertälje kommun i samverkan med Trosa kommun och Nykvarns kommun en sverigefinsk vårfest. Evenemanget hölls på Estrad i Södertälje. Under kvällen uppträdde artister som Pentti Hietanen, Helena Salo och Elina Heed, sångduon The Connection, Kultuuriklubis seniordansare, teatergruppen Tuikku och kören Pohjantähdet. Finlands ambassadör i Sverige, Jarmo Viinanen, var även på plats och höll tal. Föreställningen var kostnadsfri sågs av ca 500 personer, varav ca 50 personer från Trosa kommun.

Föreställningen Dykare

Den 11 april anordnades föreställningen Dykare på Trosa stadsbibliotek. Föreställningen var en mimiskt koreografi för barn och unga (6-12 år) och hölls på blandspråk (svenska och finska). 

Riksteaterföreningens pjäs Sylvi
Fredagen den 10 april satte riksteaterföreningen upp pjäsen Sylvi på teatern Estrad i Södertälje. Pjäsen framfördes på finska men med textning på svenska. Pjäsen besöktes av ca 30 personer från Trosa kommun och var mycket uppskattad.

Jubileumskonser - Sibelius 150 år
Söndagen den 22 februari hölls en jubileumskonsert i Trosa stads kyrka med musik av den finska tonsättaren Jean Sibelius. Konserten hölls i anslutning till sverigefinnarnas dag (den 24 februari) som instiftades år 2011.


2014

Firande av Finlands självständighetsdag 6 december

Den 6 december firades Finlands självständighetsdag i Trosa kyrka. Under dagen bjöds det bland annat på konsert med Esa Aapro (operasång), Merja Aapro (piano) och Trosa - Vagnhärads finska kör.

Utställning och berättarträff med länsmuseet
Mellan den 27 oktober och den 21 november arrangerade länsmuseet utställningen Berättelser om flykt på biblioteket Navet i Vagnhärad. Den 11 november hölls även en berättarkväll med samma tema. Utställningen och berättarträffen syftade till att skildra tillvaron för människor som av olika anledningar tvingats lämna hem, familj och vänner och skapa sig ett nytt liv på annan plats.

Utställningen Arvet

Under vecka 45 och 46 pågick utställningen Arvet på Trosagården. Utställningen invigdes den 3 november med musik från den sverigefiska dragspelaren Ari Haatainen. Det centrala temat för utställningen var möjligheten att föra över språk och kultur till framtida generationer.

Teater i Folkets hus - Kopolan teater

Fredagen den 3 oktober arrangerade finska föreningen teater i Folkets hus i Trosa. Teatergruppen Kopolan teater från Finland kommer att uppträda och föreställningen är gratis för allmänheten.

Do Re muMintrollen
Lördagen den 27 september arrangerade Trosa kommun föreställningen Do Re muMintrollen i Hedebyskolans matsal och Tomtaklitskolans aula. Föreställningen är en hyllning till Tove Jansson i form av film och text från Mumintrollens bok "Trollvinter".

Konferens i Katrineholm

Den 5-7 september anordnade Finnsam en höstkonferens vid Åsa folkhögskola i Södermanland . Temat  var ”tidig skogsfinsk inflyttning till hertig Karls furstendöme ”. Konferensen anordnades i samarbete med bland annat Trosa kommun.

Sommarläger för finskspråkiga barn och ungdomar

Den 9-12 juni arrangerade finska föreningen sommarläger på Lånesta gård för finskspråkiga barn och ungdomar.

Förslag till arrangemang

Du som har tips och idéer kring kulturarrangemang och aktiviteter kopplat till det finska förvaltningsområdet är välkommen att vända dig till Trosa kommuns kulturkonsulent . Du kan även söka arrangemangsbidrag för aktiviteter kopplade till förvaltningsområdet. Blanketter för detta hittar du på Trosa kommuns hemsida.

Låna böcker på finska och kom med förslag till inköp

Nu kan du låna böcker på finska på Trosa stadsbibliotek och biblioteket Navet i Vagnhärad. Om du inte hittar de böcker du letar efter i vårt sortiment så kan du lämna förslag till bokinköp. Blankett för detta finns på Trosa kommuns hemsida eller på biblioteken.