Sommarjobba som författare

- ett skrivprojekt i Sven Delblancs anda

Montage med Sven Delblanc och en hand som håller i en penna

För dig som vill kombinera ditt sommarjobb med ditt intresse för skrivande kommer här ett mycket spännande erbjudande! Under sommaren 2021 kommer du att få en otrolig chans att vässa ditt skrivande genom att sommarjobba som författare. Här i Trosa kommun kommer två ungdomar att väljas ut, och tillsammans med åtta andra ungdomar från kommuner runtom i Sörmland kommer ni att få tips och stöttning i att skriva av en professionell författare.

Timlönen för de ungdomar som får feriepraktik i Trosa kommun år 2021 är 78 kr exkl. semesterersättning (gäller oavsett ålder).

 • Vem kan söka?

  Tjänsten ingår i AMEs feriepraktik, och kan sökas av dig som:

  • går årskurs 9 eller gymnasium årskurs 1 och 2
  • är folkbokförd i Trosa kommun
  • har möjlighet att delta under perioden 14 juni - 2 juli

   

 • Hur går det till?

  Sommarjobbet som författare pågår mellan den 14 juni och den 2 juli där du som deltar kommer att få skriva olika typer av texter under ledning av en professionell författare. På biblioteken i Trosa och Vagnhärad kommer du också få en lokal handledare och plats att skriva. Under de tre veckor som projektet pågår kommer du att få tips på hur man går tillväga om man har svårt att komma igång, genomföra skrivövningar och få individuell handledningstid. Du kommer även få möta de andra ungdomarna från Eskilstuna, Strängnäs, Vingåker och Nyköping för att träffa andra som också är intresserade av att skriva och bli bättre skribenter. Slutresultatet kommer sedan att publiceras.

  I Sven Delblancs anda - vad innebär det?

  Varje kommun har utsett en lokal författare som man som deltagare kan ta inspiration från. I Trosa kommun är författaren Sven Delblanc, som under sin verksamma tid skrev ett flertal romaner och pjäser till radio, tv och scenteater. Tidigare deltagare från andra kommuner har bland annat utformat berättelser från andra karaktärers perspektiv, givit huvudrollsinnehavaren ett annat kön eller gjort om berättelsen så att den utspelar sig i nutid.

   

 • Ansökan och besked om plats

  Ansökan görs mellan 1 mars till den 31 mars. Vi tar inte emot ansökningar innan eller efter denna tidsperiod. Du gör ansökan via vår e-tjänst som du hittar i länken nedan. Kom ihåg att ange rätt kontaktuppgifter så att vi kan nå dig.

  Till skillnad från våra andra feriejobb kommer de två författarplatserna inte lottas ut.

  I ansökan ska du även ladda upp två dokument

  • Personligt brev: en text där du berättar lite mer om dig själv. Vem är du? Vad har du för intressen och drömmar inför framtiden?
  • Valfri text: en text som du känner dig extra stolt över eller som du fått beröm för. Känn dig fri i vad du väljer att ladda upp - det kan vara en berättelse, låttext, dikt, krönika eller novell.

  Ansökan till sommarjobb som författare 2021 är stängd

  Besked om plats i april

  Om du får erbjudande om plats kommer vi att ringa dig på det nummer som du angivit i ansökan. Håll även koll i din inkorg och skräpkorg om du blir erbjuden en plats eller inte.

   

 • Bakgrund

  Den regionala satsningen Platsens författare görs av Litteraturutveckling Sörmland och görs möjlig genom ett samarbete lokalt mellan biblioteken i Trosa kommun och AME. Projektet har bland annat ägt rum i Nyköping under sommaren 2020, och i år deltar även Eskilstuna, Strängnäs, Vingåker och Trosa kommun.

  Syftet med projektet är dels att uppmärksamma det lokala författarskap som finns i kommunerna men främst att ge tillfälle till utveckling för unga litterära talanger. I projektet ska ungdomarna stärkas i sitt skrivande och skapande och få möjlighet att utvecklas med hjälp av tips från en professionell författare. Genom projektet kommer deltagarna även att lära sig skillnaden mellan att skriva i skolan och att skriva på fritiden. 

  Författaren som kommer att inspirera och handleda deltagarna är den prisbelönte författaren Robert Åsbacka, som även har undervisat i litterär gestaltning på Stockholms universitet.

  Film från Platsens författare i Nyköpings kommun sommaren 2020

Kontakt

Frågor om projektet och ansökan
Malin Lundin
Bibliotekschef
0156-522 85
malin.lundin@trosa.se

Frågor om feriejobb i Trosa kommun
Katarina Norman
Enhetschef AME
0156-523 62
katarina.norman@trosa.se