Nya korttidsavdelningen Novum invigdes i Vagnhärad

Bild från invigningen med glada anställda som håller varsitt glas med läsk.
Martina Johansson (C), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, invigde tillsammans med Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef, och Lena Skålberg, enhetschef för Ängsgården, den nya avdelningen på Häradsgården.

Under måndagen invigdes Häradsgårdens nya avdelning för korttidsboende, Novum. Bland besökarna fanns både nyfikna kollegor och allmänhet som blev bjudna på tilltugg och rundvandring i de nya lokalerna.

Efter att ha öppnat dörren med skylten ”Välkommen till korttidsavdelningen Novum” hörs ett sorl i den långa korridoren. I de olika rummen ser man stolta medarbetare berätta om avdelningen som öppnar för första gången torsdagen den 1/11. På korttidsavdelningen Novum på Häradsgården kommer alla boende ha samma mål – här ska man bo under en begränsad tid när man är i behov av särskilt stöd. Under tiden får man stora möjligheter till rehabilitering genom arbetsterapeuter och fysioterapeuter som hjälper varje individ med just det som han eller hon behöver för att tillfriskna och må bättre.

Här kommer totalt åtta personer kunna bo samtidigt i fem rum – två singelrum och tre rum med två sängar som separeras med en vikvägg. Till varje rum finns även en anpassad toalett och dusch. I avdelningens mitt ligger kök, matrum och vardagsrum som skapar en naturlig mötesplats i en öppen planlösning. Längst ner i korridoren ligger rehabiliteringsrummet där de som bor här får träna upp sin styrka, koordination och balans. Med hjälp från fysioterapeuter och arbetsterapeuter kommer varje individ få möjligheten att utföra de övningar som behövs för att påskynda sin tillfriskning.

Korttidsboendet Novum finns till för personer som under en kort period är i behov av särskilt stöd. Stämmer det in på dig? Du gör din ansökan vi vår e-tjänst Ansök om vård och omsorg, som också används för att ansöka om hemtjänst, trygghetslarm och vård- och omsorgsboende. Läs mer om särskilt boende.

Bild på höj- och sänkbar säng.
Här finns rum för både en och två sängar.

Bild på den gemensamma ytan med soffa och fåtölj.
I den gemensamma ytan ligger kök, matsal och vardagsrum.

Bild på rehabiliteringen. Rummet är avlångt med stora fönster från golv till tak. Här har man utsikt över Centrumvägen. I rummet finns fler träningsredskap. I bild syns bland annat stora pilatesbollar.
I rehabiliteringen fanns redan en hel del redskap, men det väntas mer. Här har man utsikt över Centrumvägen.

Bild på Martina Johansson (C), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, när hon håller tal. Fredrik Yllman, vård-och omsorgschef, och Lena Skålberg, enhetschef, håller i bandet som Martina sedan klipper.
Martina Johansson (C), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, förklarar avdelningen officiellt invigd. Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef, och Lena Skålberg, enhetschef, håller i bandet.

Bild på tilltugg. Här bjöds besökarna på frukt, snittar, läsk, kaffe och kondisbitar.
Besökare bjöds på tilltugg i form av frukt, kaffe, kondisbitar och läsk.

Nyhet publicerad 2018-10-30