Sörmlandskustens räddningstjänst: fira en säker jul!

Vid jul orsakas de flesta bränder i hemmet av levande ljus och glömda spisar. Tänk på att använda en ljusstake av obrännbart material och släcka ljusen när du lämnar rummet. Och glöm inte glöggen på spisen!

Om olyckan ändå skulle vara framme så finns det tre saker som är bra att ha hemma: 

  • Pulversläckare (6 kg)
  • Brandvarnare
  • Brandfilt

En brandvarnare kan rädda ditt liv. Testa så att den fungerar! Om den låter när du håller in knappen fungerar den, annars behöver batterierna bytas. Ta för vana att byta batterierna en gång om året.

Vill du få en SMS-påminnelse om att testa brandvarnaren? Då kan du anmäla dig på skyddadigmotbrand.se.

Om det brinner på spisen

Om det brinner på spisen, kväv elden med ett lock eller en brandfilt. Försök aldrig släcka en brand på spisen med vatten, då blir branden snabbt värre. Brinner det i köksfläkten ska du använda en brandsläckare.

Läs mer om brandsäkerhet hemma.

På www.brandskyddsföreningen.se kan du få fler tips inför jul och nyår. Det finns även en checklista inför julen som du kan ladda ner.

Rädda liv via en app

Ju tidigare hjärt-lungräddning (HLR) startar desto större chans att den som drabbats överlever. Via appen sms-livräddare får du som är utbildad i hjärt-lungräddning möjlighet att hjälpa till och starta hjärt-lungräddning innan ambulans eller räddningstjänst kommer till platsen.

Varje år drabbas omkring 200 personer av hjärtstopp i Sörmland. Andelen som överlever ett hjärtstopp har ökat från 4,4 procent 2000 till 11,4 procent 2017 i Sverige och mer än 600 människor räddas till livet efter att ha drabbats av hjärtstopp utanför sjukhus. Men ännu fler kan räddas. 

Ladda ner appen SMSlivräddare, som är gratis, från Google play eller Appstore och registrera dig.

Den som vill delta måste ha genomgått en HLR-utbildning under de senaste tre åren och vara 18 år eller äldre. Tjänsten är ny i Sörmland och startade 30 november. 

Så här funkar det:

  • När en person ringer in och meddelar hjärtstopp arbetar sjukvårdens larmcentral precis som tidigare. Förutom att de vanliga larmorganisationerna, ambulans och räddningstjänst, larmas så skickar larmcentralen även en förfrågan till tjänsten SMS-livräddning.  
  • Systemet tar fram lämpliga livräddare utifrån en radie från hjärtstoppet.  Systemet skickar ut en notis till anslutna smartphones med frågan – vill du hjälpa till på ett hjärtstopp? Svara ja eller nej.  
  • Larmsystemet dirigerar vilka som tar sig direkt till platsen och påbörjar HLR och vilka som ska ta sig till hjärtstoppet via hjärtstartare som de kan ta med sig.