Nytt fokus på parker och planteringar med nyinrättad tjänst

Bild på planterade påskliljor

Det våras i Trosa kommun och i takt med att det blir varmare börjar grönskan komma tillbaka och blommorna slå ut. Någon som är extra förväntansfull inför den stundande årstiden är Trosa kommuns nya parkingenjör och stadsträdgårdsmästare Maria Johansson.

Förväntansfull och full av nya idéer är ett bra sätt att beskriva Maria Johansson. För cirka två månader sedan började hon som parkingenjör på Trosa kommun och hennes första fokus är att skapa sig en uppfattning om vad för växlighet som finns i parker och rabatter för att sedan sätta en plan för utveckling.

- Jag vill lyfta våra vackra parker ännu mer, göra dem vackra året om och plantera ännu fler blommor! Målet är såklart att såväl invånare ska kunna njuta av parkerna alla årstider, berättar Maria och ler.

Just nu pågår en hel del mindre projekt som att det läggs gräs i gästhamnen där dansbanan förut stod, lekparken i Rådhusparken håller på att rustas upp och det ska planteras nya buskar. Parallellt med detta görs planer för utbyte av blommor i krukor inför sommaren och nya förslag på perenner som behöver kompletteras och förnyas i rabatten bland annat i Skolparken, Rådhusparken och rabatten utmed Västerleden i Västerljung.

- När alla lökväxter blommat ut då är det dags för mer sommarblomster, lökarna kommer vi ta tillvara på och plantera ut i parkerna för att kunna njuta av dem igen nästa år.

Till Rådhusparken har Maria precis beställt nya buskar som ska bilda en häck intill lekparken, som beräknas vara klar under denna månad.

- Det blir Hortensior med sina härliga stora blommor. Sorten heter Vidjehortensia, den har vackra vita blommor och blommar från juli till augusti. Den är jättefin!

Maria tillträdde som parkingenjör för ungefär två månader sedan och hennes anställning är en del av den fortsatta satsningen på våra offentliga miljöer, så som exempelvis lekplatser och parker.

- Jag drivs av att få vårda våra parker och planteringar, att renovera dem och se hur vi kan göra saker bättre. Det ska bli väldigt roligt att få göra det här i Trosa kommun, som ju från början är en sådan vacker miljö att vistas i!