Påminnelse om vattenavläsning

IDATA är vårt datainsamlingsföretag som skickar ut en avisering om när det är dags att läsa av din mekaniska vattenmätare. För de som missade att registrera sin mätaravläsning under våren kommer det nu ut en påminnelse i brevlådan. Det kommer även en påminnelse till dig som gjort en avläsning men där avläsningen inte upprymmer rimlighetskraven.

För dig som gjort en avläsning och som inte får en påminnelse

Dubbelkolla att dina fakturor från sommaren har uppdaterats med din mätaravläsning. Det är mycket viktigt att alla får en uppdaterad årlig förbrukningsavgift för att ha en så aktuell debitering för hushållets kostnader för kommunalt VA.

För dig som inte gjort en avläsning

Du kommer att få en påminnelse från IDATA. Följ instruktionerna i brevet och lämna in din avläsning till IDATA via internet, svarsport eller telefon. Sista dag för registrering är den 30 september 2022.

För dig som gjort en avläsning men som får en påminnelse ändå

När en avläsning registrerats gör vårt system olika rimlighetskontroller för att inte vattenförbrukningen ska avvika alltför mycket åt något håll. Det innebär att systemet kan slå ifrån om rimlighetsparametrarna inte uppfylls, trots att du fått en kvittens att du har gjort en avläsning. Då registrerar inte systemet din avläsning.

Avvikelsen behöver inte betyda att det är fel, utan bara att vattenförbrukningen är högre eller lägre än vad som tidigare registrerats. Finns det inte ett känt skäl så är det en bra indikation för att kontrollera eventuell läckage (rinnande toalettstolar, droppande kranar, varmvattenberedare etc). Det kan även bero på att det bor färre eller fler personer i hushållet, eller att du har installerat en pool.

Följ instruktionerna i brevet från IDATA och lämna in din avläsning via internet, svarsport eller telefon. Sista dag för registrering är den 30 september 2022.

Läs mer om vattenmätaravläsning

Dela artikel: