Så arbetar våra äldreboenden under värmebölja

Värmeböljorna börjar bli allt vanligare och under en rad år har våra äldreboenden hanterat dem framgångsrikt. Befintliga rutiner är sedan tidigare anpassade för att motverka smittspridning bland de äldre.

Nedan följer ett urval av det rutiner som sätts in vid värmeböljor på våra boenden:

Vi är extra uppmärksamma på inomhustemperaturen och använder oss av AC på våra boenden (alla avdelningar). Vi använder inte fläktar till vardags och därför heller inte under rådande smittspridning. Vi använder oss även av markiser, solfilm och persienner på våra äldreboenden för att skapa en svalare innemiljö.

Vi serverar dryck regelbundet även nattetid om boende är vaken och serverar meloner/frukt/glass för att hålla igång vätskeintag och för svalka. Vätskedrivande som kaffe försöker vi minska.

Vi rekommenderar våra boenden att sitta i skuggan, vara ute på förmiddagen och senare på kvällen när inte solen är som varmast.

Vi ordnar svalkande åtgärder. En sval dusch är mest effektiv men även exempelvis en blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder.

Vi uppmanar till minskad fysisk aktivitet, framför allt under dygnets varmaste timmar och är extra uppmärksamma vid tecken på värmepåverkan som kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls och andningsfrekvens, yrsel och onormal trötthet.

Dela artikel: