Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Information inför jul och nyår

Julledigheten genererar inte bara en svullen mage, färgglada klappar och lek i pulkabacken, utan även skräp som ska materialåtervinnas, fyllda sopkärl som ska tömmas och eventuella snöoväder eller blixthalka. Här har vi samlat viktig information inför jul- och nyårshelgen.

 • Sophämtningen under jul och nyår

  På grund av helgerna kan din sophämtning ske på en annan dag än vanligt. I Trosa kommun behöver du som har ordinarie hämtning ställa fram ditt kärl måndagen den 26 december. Låt kärlet stå kvar tills det blivit tömt.

  För att vår entreprenör PreZero ska kunna tömma ditt avfall måste kärlet vara framskottat och vägen dit vara framkomlig för en lastbil.

 • Snöröjning och halkbekämpning

  Vid ett snödjup på 5 cm påbörjas snöröjning av huvudgator, gång- och cykelvägar samt trottoarer. När snödjupet visar 7 cm påbörjas plogning av lokalgator och P-platser.

  Vid ett kraftigt snöfall prioriteras framkomligheten på huvudgator. Det kan innebära att man ibland måste öppna upp dessa för att senare återkomma för efterplogning och putsning. Att snöröja och sanda hela kommunen efter ett kraftigt snöfall kan ta upp till 12 timmar efter att snöfallet upphört. Vi ber därför om överseende när stora mängder snö faller över vår kommun.

  Halkbekämpning prioriteras på platser som branta backar, korsningar, övergångsställen och busshållplatser. Som fotgängare är det viktigt att vara extra uppmärksam när man promenerar på träbroar och grusvägar då dessa platser är svåra att halkbekämpa.

 • Korslöt återvinningsstation

  En riktigt fin julklapp till både dig själv och miljön är att åka till Korslöt och sortera ditt grovavfall. Håll ett extra öga på öppettiderna så att du inte åker upp i onödan.

  Fredag 23/12: 10-18
  Julafton 24/12: Stängt
  Juldagen 25/12: Stängt
  Annandag jul 26/12: Stängt
  Tisdag 27/12: 10-18
  Onsdag 28/12: 10-18
  Torsdag 29/12: 10-19
  Fredag 30/12: 10-18
  Nyårsafton 31/12: Stängt
  Nyårsdagen 1/1: Stängt
  Måndag 2/1: 10-18

  Läs mer om Korslöt återvinningscentral.

 • Återvinningsstationerna

  Vid FTIs återvinningsstationer kan du sortera förpackningar dygnet runt. Kontakta FTI om kärlen skulle bli fulla eller om det är stökigt på plats.Öppnas i nytt fönster

  Så återvinner du avfallet som uppstår under jul och nyår:

  1. Julpapper ska läggas bland pappersförpackningar.
  2. Chokladasken och andra papperspaket samt wellpapp sorteras som pappersförpackningar. Om den innehåller plast ska detta sorteras som plastförpackning.
  3. Presentsnören läggs i restavfallet.
  4. Julkort läggs också i restavfallet.
  5. Sillburkar och andra glasburkar lämnas bland glasförpackningar och metallocket bland metallförpackningar. Sillburkar kan också vara gjorda i metall eller plast och lämnas då i respektive återvinningsbehållare.
  6. Glöm inte att plasten kring skinkan, laxen och gröttuben också bör återvinnas. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar.
  7. Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på Korslöt återvinningscentral. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen. Annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
  8. Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, ska lämnas på Korslöt återvinningscentral.
  9. Batterier från luciakronor, leksaker och annat lämnas i batteriholk som kan finnas på återvinningstationen eller på Korslöt återvinningscentral.
 • När julgranen gjort sitt

  För dig som vill bli av med din barrande julgran går det bra att ställa den vid någon av FTIs återvinningsstationer. Granarna kommer därefter att hämtas upp och lämnas in till Statkraft i Trosa. För dig med plastgran är det till Korslöt återvinningscentral du ska vända dig.

 • Fyrverkerier lämnas in till polisen

  Överblivna fyrverkeripjäser lämnas till polisen och är inget som tas emot av personalen på Korslöt återvinningscentral. Förpackningen som de låg i sorteras efter de material den består av.

 • Hemberedskap inför eventuella elbortfall

  Stigande elpriser är ett problem för många hushåll, men den största risken inför kommande vinter är elbortfall. Något som i ett värsta scenario kan vara omfattande, ske med kort varsel och under längre tid. Då är det viktigt att du som invånare vet hur du tar del av information från myndigheter.

  För mer utförlig information, läs vår artikel.

 • Felanmälan och journummer

  Felanmälan av gator, gatubelysning, skadegörelse och klotter

  • Vanlig felanmälan görs via trosa.se/felanmalanÖppnas i nytt fönster. Observera att ärenden med synpunktskaraktär eller synpunkter på snöröjning inte hanteras i vår felanmälan.
  • Vid akuta ärenden (uppenbar fara för tredje man), kontakta Trosa kommuns växel 0156-520 00.
  • Vid akuta ärenden (uppenbar fara för tredje man) utöver kontorstid, kontakta Trobos jourtelefon 070-335 33 55. Numret går att nå dygnet runt.

  Felanmälan/journummer för vatten och avlopp

  Vid driftstörning i vatten- och avloppsnätet ska Trotab kontaktas. Trotabs växel, 0156-350 650. Numret går att nå dygnet runt. Läs mer om driftstörningar i det kommunala vatten- och avloppsnätet.Öppnas i nytt fönster

  Brådskande? Ring 112

  Nödnummer 112
  Informationsnummer 113 13
  Polisen 114 14

  Sörmlandskustens räddningstjänst
  Växel: 0155-24 75 00
  raddningstjansten@nykoping.se
  www.skrtj.seÖppnas i nytt fönster