Kulturskolan - barn spelar för barn

Det är onsdag morgon och Trosa stadsbiblioteket har egentligen inte öppnat ännu. Mitt i biblioteket trängs förskolebarn tillsammans med sina lärare och tittar nyfiket på de äldre barnen som står precis framför dem med fioler i högsta hugg. De är nämligen inbjudna till spelningen Barn spelar för barn.

Barn spelar för barn är ett nytt upplägg som Kulturskolan kört under våren. Tillsammans med biblioteket har de bjudit in förskolebarn för att komma och lyssna till elever spelandes olika typer av musik och instrument. Stråkläraren Leif Johansson finns på plats tillsammans med eleverna Kerian, Emma, Mira och Jenny. Tillsammans ska de spela mer eller mindre kända låtar för förskolebarnen från Skärgårdens förskola.

- Vet ni vad det här kallas? frågar stråkläraren Leif och pekar på instrumentet i handen.

Det mumlas lite bland barnen och någon svarar fiol.

- Bra! Nu ska jag tillsammans med killarna och tjejerna här bredvid  mig spelar några låtar för er. Först ut är en låt om ett djur, kan ni gissa vilket djur?

Händer sträcks högt upp mot taket och det divideras ljudligt bland barnen på golvet.

- Är det om en igelkott?

- En katt?

- GRIS, jag tror det är en gris… Lille gris!

Gissningarna är många och entusiasmen bland barnen går det inte att ta miste om.

I ungefär en timme spelar kulturskoleleverna både kända och okända låtar, allt från Lille katt till Idas sommarvisa. Det blir en fin och härlig stund där barn i olika åldrar möts och får ta dela av glädjen i musiken och kreativiteten. Och förhoppningsvis ger dessa tillfällen barnen en liten inblick i musikens fantastiska värld och de möjligheter som finns inom Kulturskolan.

Om kulturskolan

Trosa Kulturskola vill ge alla barn och unga chansen att uppleva glädjen i att ägna sig åt kultur.
Utifrån varje elevs lust och kreativitet ger vi en gedigen grund att stå på som vi hoppas ska ge mycket glädje och gemenskap. Hos oss kan du spela instrument, sjunga, dansa, måla eller spela teater. Verksamheten finns i både Trosa och Vagnhärad och har dessutom en del undervisning tillsammans med skolorna runt om i Trosa kommun.

Vill du veta mer om Kulturskolans erbjudanden och utbud, klicka här.

Dela artikel: