Första skoldagen bjöd på isglass, spännande lokaler och invigning av Skärlagskolans nya utbyggnad

Skärlagskolans nya utbyggnad som smälter ihop med ursprunglig skolbyggnad är inte en fastighet fylld med klassrum där bänkar och stolar står i rader. Tvärtom. Här har elever och personal fått delta i processen att skapa en plats som ska vara stimulerande och varierande för alla. En helt ny byggnad som också utmanar och utvecklar sättet att undervisa.

Den nya skolmiljön öppnar upp för variation. Här kan eleverna välja att lösa sina uppgifter genom att sitta vid bord, i soffa eller på mjuka mattor på golvet, i större klassrum, separata grupprum eller helt avskilt. Efter pandemin är tanken att gränsen för vem som tillhör vilken klass ska suddas ut och bli mer flytande, där varje årskull ska känna sig som en enda stor klass.

Fortsatta arbeten fram till årsskiftet 2021/2022

Invigningsceremoni till trots är Skärlagskolan ännu inte helt klar. Under hösten genomgår den ursprungliga delen av skolan en renovering av klassrum, gymnastiksal och utbyggnad av skolbiblioteket. Även skolans matsal görs om från att ha varit mottagningskök till produktionskök, ett arbete som är en del av ett större projekt med att rusta upp befintliga kök, skapa fler produktionskök samt öka matsalskapaciteten i Trosa kommun. Läs mer om projektet med upprustningen av våra offentliga kök.

Bilder från invigningen den 16 augusti

Daniel Portnoff (M), kommunalråd, talar i mikrofon.

Daniel Portnoff (M), kommunalråd, höll tal under invigningen och hälsade elever och pedagoger välkomna till den nya skolbyggnaden.

Två män och en kvinna står bredvid varandra och ser glada ut.

Mikael Ekstam, platschef på Mobil Bygg AB, Martin Markne, projektledare och Lena Agartson, pedagogisk konsult i projektet, var mycket nöjda över att äntligen få fylla skolan med barn och personal.

Ett rum med en mjuk blå matta på golvet, whiteboard och stor skärm på väggen intill en väggklocka. Här finns olika sittmöjligheter med en bänk som ser ut som en läktare med fyra olika nivåer samt höga bord med stolar med eller utan ryggstöd.

Klassrummen ser inte riktigt ut som vanligt. Här finns bord och stolar, men även andra sittmöjligheter med mjuka mattor, avskärmade bås och läktare.  Det ger eleverna valmöjlighet och pedagoger frihet att variera undervisningen.

Två bilder intill varandra. Den första bilden föreställer ett högt bord där pallar med hjul står under. I bakgrunden syns kontorsstolar intill rader av avskärmande bås. Den andra bilden föreställer en rundad möbel i trä som bildar tak, bänk och bord.

I lärarnas arbetsrum finns också möjlighet att jobba enskilt vid kontorsstol i bås, i avskilda rum eller tillsammans via mötesbord med höga stolar. I bilden intill syns även de specialsnickerier av bås där elever som vill läsa eller studera avskilt kan sitta utan att bli störda.

En scen i trä med en liten trappa och rundade fönster. Scenen har en rund kant och en ramp upp. I taket hänger ett draperi.

På fritidsavdelningen för eleverna i årskurs F-3 har en lekfull scen tagits fram, ett av många önskemål från eleverna som tagits tillvara i projektet.

Dela artikel: