Goda förutsättningar för företagande i Trosa kommun

Det är tredje året som Småföretagarnas Riksförbund sammanställer och publicerar det som kallas Småföretagarindex i syfte att lyfta de förutsättningar små och medelstora företag har i landets olika kommuner. Rankingen betygsätter inte kommunens verksamhet utan fokuserar på förutsättningarna för företagande, där skillnaderna mellan landets kommuner är stora. I Trosa kommun hamnar vi på en sjätteplats av Sveriges 290 kommuner.

Bättre läge än många andra i Södermanland och Sverige i stort

 • I hela Södermanlands län är Trosa kommun rankad som nummer ett av nio kommuner.
 • Trosa kommun har bättre förutsättningar än samtliga grannkommuner.
 • Trosa kommun har bättre förutsättningar än liknande kommuner. Enligt SKR:s definition är Trosa kommun en av 52 pendlingskommuner nära större städer. Här rankas Trosa som 1 av 52.
 • Småföretagarindex bygger på nio olika dimensioner av företagande som tillsammans ger en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Trosa kommun ligger bättre till än snittet i sju av dessa dimensioner och sämre i två. Det är framför allt den kommunala näringslivspolitiken, kommunens välfärdsåtagande och andelen företagsamma som drar upp kommunens betyg, medan demografin och överlevnadsgraden bland nya företag har utvecklingspotential.
 • Trosa kommun har bättre ranking än i fjol och går från plats 38 till 6. 

Topp 10 i Småföretagarindex 2022

 1. Ydre
 2. Vellinge
 3. Älvsbyn
 4. Danderyd
 5. Solna
 6. Trosa
 7. Lidingö
 8. Staffanstorp
 9. Kävlinge
 10. Åre

Ta del av SmåföretagarIndex 2022.

Dela artikel: