Kulturfrämjande insats ledde till dramatiskt originalverk

För första gången någonsin är Trosa kommun med och finansierar ett dramatiskt originalverk. Arbetet med framtagningen av föreställningen har pågått under en längre tid och i januari har den premiär, då spelas nämligen föreställningen Mot tyrannen stån opp! i Trosa lands kyrka.

I Trosa lands kyrka ligger en av Sveriges mest bortglömda regenter begravd, hennes namn är Kristina Gyllenstierna och en gång i tiden ägde hon stora delar av Trosa kommun. Genom en kommunal satsning initierad av Kultur- och fritidsnämnden har nu pjäsen Mot tyrannen stån opp! tagits fram och i den får vi följa Kristina och hennes liv. Från förlusten av make och barn till kampen mot tyrannen, fångenskapen i Danmark och maktspelet om Sveriges krona och kors. Sara Fältskog Eldros, kultur- och föreningschef, berättar om varför projektet är en viktig satsning.

- Historien om Kristina Gyllenstierna är inte bara en viktig historia för Trosa kommun, det är också en viktig historia för Sverige. Genom föreställningen Mot tyrannen stån opp! ger vi fler människor möjlighet att ta del av den.

Föreställningen har premiär den 26 januari och kommer att spelas på samma plats som Kristina ligger begravd, nämligen i Trosa lands kyrka. Dramatikern och manusförfattaren Vibeke Nielsen är den som haft i uppdrag att skriva föreställningen och gestalta Kristina.

- Vibeke är inte okänd för Trosa, hon har tidigare medverkat i Hedebyborna som gjorde stor succé! Att hon redan från början hade ett stort engagemang för projektet och brinner för Kristinas historia har gjort det här arbetet väldigt roligt och givande, berättar Sara.

Föreställningen kommer utöver sitt premiärdatum i januari även spelas för elever från årskurs 9. Sara betonar att det är en viktig del i satsningen, att denna kulturfrämjande insats inte bara når ut till den vuxna publiken utan att ungdomarna får ta del av historien. Vibeke kommer som en del i detta även komma ut till skolorna för att ge lite förförståelse till föreställningen, då den inte är skriven för i första hand ungdomar.

- Efter premiären reser föreställningen ut i landet tillsammans med Vibeke och återkommer hit under senare delen av våren, förklarar Sara som också tillägger att det känns fantastiskt att föreställningen når utanför kommunens gränser. Hon hoppas att det ska leda till att folk kopplar Kristina Gyllenstierna till Trosa kommun och att historien ska få ännu mer uppmärksamhet.

Nyfiken och vill veta mer?

Förställningen sker i samarbete med Trosa församling.

Dela artikel: