Låga grundvattennivåer – dags att börja spara på dricksvattnet

I stora delar av landet är grundvattennivåerna låga och bevattningsförbud har införts i flera kommuner. I Trosa kommun är vattenförbrukningen nu mycket hög och tillgången i grundvattenmagasinen minskar. Vi går därför ut med en rekommendation om att börja spara dricksvattnet från och med idag 2 juni innan ett beslut om bevattningsförbud tas.

På grund av ett klimat med för lite nederbörd samt vår geografiska belägenhet har vi just nu grundvattennivåer som är under det normala. I kombination med den effekt som coronaviruset covid-19 givit där fler pendlare numera arbetar hemifrån samt en tidigare inflyttning av de som har säsongsboende i kommunen har det tillsammans orsakat en ökad vattenförbrukning. Vi vill därför uppmana alla till sparsamhet med dricksvattnet, där aktiviteter som kräver större mängder vatten som exempelvis bevattning av gräsmatta undanbedes. Vi rekommenderar att istället vattna med annat vatten än dricksvatten för att tillsammans hjälpa till att stabilisera nivåerna.

Genom att tillsammans ta ansvar kan vi se till att det räcker till dryck, mat och hygien på vårdcentral, förskolor, äldreboenden, näringsliv och i hemmet. Rent vatten är en mänsklig rättighet, men för att vi ska kunna bibehålla god kvalitét samt ha fortsatt tillgång till vatten krävs att vi använder vårt vatten med omsorg och eftertanke.

Tips på hur du kan spara vatten

Dela artikel: