Med råvaror utvalda med omsorg lagar vår måltidspersonal mat från grunden

Idag, den 15 oktober, är det offentliga måltidens dag. En dag som uppmärksammas runtom i hela Sverige men som ofta går under radarn för den som inte äter mat i skola eller på äldreboende. Därför riktar vi strålkastarna mot det arbete som sker lite i det dolda av vår fantastiska måltidspersonal i Trosa kommun som dagligen erbjuder något utöver det vanliga för sina gäster.

Näringsrikt och miljövänligt är några av ledorden i köken där maten med över 2500 portioner tillagas. Köken i Trosa kommun jobbar enligt modellen Diet for a Green Planet, vilket innebär att man gör medvetna och hållbara val när man komponerar måltider. Maten som serveras ska vara god och hälsosam, råvarorna ekologiskt odlade, närproducerade och säsongsanpassade samt innehålla mindre andel kött och mer grönsaker, baljväxter och fullkorn. Utöver detta arbetar man aktivt för ett minskat matsvinn. Tillsammans reducerar detta klimatbelastningen och bidrar till att rädda Östersjön från övergödning, ett litet steg i taget.

– Köken i Trosa kommun gör ett makalöst och viktigt jobb för framtidens hållbara offentliga måltider. I köken har vi en inköpsandel på över 60 % ekologiskt och blir försedda med bra råvaror från våra lokala producenter. Tillsammans ger det här goda förutsättningar för vårt mål om att erbjuda Sveriges bästa offentliga måltider, säger Jenny Sultan, måltidsutvecklare i Trosa kommun.

Favoriträtter och något gott till kaffet

I skolrestaurangerna kommer eleverna dagen till ära att få sin favoritsoppa baserad på lokala grönsaker och rotfrukter från Rheum och KRAV-märkt svenskt nötkött, samt en vegetarisk redd grönsakssoppa baserad på lokalproducerade grönsaker. Till detta serveras nybakat bröd, färskost, frukt och måltidsdryck.

Äldreomsorgen kommer också att få något alldeles extra. Till kaffet kommer det att serveras sju sorters kakor, och till kvällen kommer de att få Sörmländskt vildsvin med smakrik blandsvampsås och lokalproducerad rostad potatis.

Trosa kommun i Sverigetoppen

I veckan fick vi också ta del av statistik från Ekomatcentrum som visar att Trosa kommun hamnar i topp på en sjätteplats över de kommuner som har störst andel ekologiskt inköp. Det ger oss en förstaplacering i hela Sörmland! Läs mer och ta del av topplistan.

Bildkollage från offentliga måltidens dag med bild på rotsaker, bröd, dagens meny och tända ljus

Dela artikel: