Miljövänliga marschaller ska skina längs Trosaån

Med mörkret och kylan vill vi återigen sprida värme och ljus längs Trosaån genom att tända marschaller från Garvargränd ner mot Östra hamnplan. Ett uppskattat och vackert evenemang som Trosa turistcenter anordnar årligen. I år väljer vi dessutom att byta ut tidigare marschaller mot nya miljövänliga.

Trosa turistcenter uppmanar turister och boende i kommunen att promenera längs Trosaån och njuta av det varma sken som marschallerna sprider från Garvargränd ner mot Östra hamnplan. Mitt i en pandemi är det nämligen de små sakerna, som att njuta av den friska luften och beskåda lågornas vaggande sken, som bidrar till det lilla extra i vardagen.

86 små steg mot en mer hållbar framtid

Vanliga marschaller består av paraffin vilket belastar klimatet genom att sprida cancerogena ämnen och växthusgaser som påverkar både miljön och vår egen hälsa negativt. I år har Trosa kommun därför satsat på miljövänliga och återanvändningsbara marschaller i kruka gjorda av 100 % stearin. De 86 marschaller som kommer att placeras ut vid 9 olika tillfällen utmed ån bidrar till att 815 kg koldioxid slipper släppas ut jämfört med om vi använt vanliga marschaller.

När tänds ljusen?

Marschallerna kommer att tändas under Alla helgona 31 oktober klockan 14.00 med en brinntid på 8 timmar. Därefter kommer de att tändas samtliga adventshelger. Fullständig lista på datum hittar du nedan eller på trosa.com.

  • Lördag 31 oktober
  • Lördag-söndag 21-22 november (Extrainsatt helg!)
  • Lördag-söndag 28-29 november
  • Lördag-söndag 5-6 december
  • Lördag-söndag 12-13 december
  • Lördag-söndag 19-20 december

Dela artikel: