Nu räknas varje droppe – låt oss undvika ett bevattningsförbud

Sommaren 2021 bad vi dig som invånare att spara på dricksvatten som gjorde att vi tillsammans lyckades undvika ett bevattningsförbud. Tack vare förändrande beteendemönster kopplat till vattenförbrukning har du tillsammans med andra invånare i Trosa kommun gjort ett fantastiskt arbete även denna sommar. Nu har vi däremot kommit till en punkt där vi ser ett behov av ytterligare ansträngningar för att värna om dricksvattnet i vårt område.

Det är inte bevattningsförbud just nu, men vi har just nu ett ansträngt läge som påverkas stort av hur man använder dricksvattnet. Följande aktiviteter är inte förbjudet att göra men vi ser gärna att du undviker följande för att vi inte ska utlysa ett bevattningsförbud:

  • Genomföra bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare.
  • Fylla pooler och spabad eller byta ut vatten i dessa anläggningar.
  • Tvätta bil, båt, husfasad, altaner, uppfarter med mera.

Om vattenförbrukningen förblir oförändrad och ett bevattningsförbud införs kommer du som medborgare och företagare i Trosa kommun meddelas via SMS, samtidigt som informationen kommer att finnas på trosa.se samt på anslagstavlorna i våra tätorter.

Vårt geografiska läge är extra påverkat

Det är inte bara Trosa kommun som påverkas av minskade grundvattennivåer. På SGUs hemsida kan du ta del av grundvattensituationen i Sverige. 

Bevattning av offentliga anläggningar

I största möjliga mål bevattnar Trosa kommun planteringar och annan anlagd grönska med åvatten. Gräsytor bevattnas inte men exempelvis kommunala fotbollsplaner som Häradsvallen och Skärlagsvallen kommer att bevattnas. Det gör vi för att misskötta fotbollsplaner dels föranleder en väldigt hög kostnad att återställa för dig som skattebetalare, dels av säkerhetsskäl för framförallt de många barn och ungdomar som spelar på planerna.

Dela artikel: