Ny båtbottentvätt på plats i gästhamnen

Nu är den nya båtbottentvätten installerad i hamnen och du som har kommunal båtplats har möjlighet att kostnadsfritt tvätta din båt en gång per säsong.

Upphandlingen om ny båtbottentvätt blev klar innan sommaren och nu finns tvätten installerad i hamnen. Tvätten kommer att driftas av gästhamnens entreprenör och du som har kommunal båtplats har möjlighet att vid ett tillfälle per säsong tvätta din båt kostnadsfritt. Även om du som inte har kommunal båtplats har du möjlighet att tvätta din båt i hamnen, priserna för detta hittar du här.

Öppettider och specifikationer

För att boka tvätt kan du antingen ringa eller besöka hamnkontoret. Du når dem på 0156-505200. För öppettider och mer information besök trosanyagasthamn.se.

Specifikationer
Längd: max 14 meter
Bredd: max 4 meter
Djup: 2,4

Varför båtbottentvätt?

Båtbottentvätten är en viktig del i Trosa kommuns miljöarbete och en möjlighet för båtägare att hålla sin båt ren. Båtar som ligger i havet får påväxt av havstulpaner och andra organismer. Detta ökar friktionen så att båten går långsammare och drar mer bränsle. Traditionellt använda båtbottenfärger är självpolerande och fungerar genom att släppa ut biocider som dödar påväxten. Dessa ämnen sprider sig tyvärr långt bortom båtbotten och förgiftar vattenlevande organismer vida. Båtbottentvätt borstar bort påväxten medan du väntar. Genom att tvätta din båt i Östersjön tre gånger per säsong håller du bränsle­förbrukningen nere och havstulpanerna hinner aldrig växa fast! Läs mer här.

Inköpet av båtbottentvätten är delvis finansierat med hjälp av LOVA-bidrag.

Dela artikel: