Pendling, elbilar och hållbar livsstil i fokus

Igår startade Trosa kommuns Hållbarhetsdagar, tre dagar med fullt fokus på hållbarhet utifrån olika perspektiv och med syfte att visa på de insatser som görs i kommunen.

06.00 startade Trosa kommuns allra första Hållbarhetsdag med utdelningen av God morgon-påsen till tåg- och bussresenärer vid Vagnhärads station. 200 påsar med bullar och juice delades ut på plats till trötta men glada resenärer som förvånat frågade sig ”varför då?”, svaret va enkelt – det är ett litet tack! Ett litet sätt att uppmärksamma och tacka de kommuninvånare som varje dag med hjälp av tåg och buss pendlar till sina arbeten. Genom att välja buss eller tåg släpper var och en av dessa pendlare ut 18 kg respektive 25 kg mindre koldioxid än om de valt att ta bilen samma sträcka.

Stort intresse för elbilar

Lunchföreläsningen under torsdagen fokuserade helt på elbilen och dess framfart. Föreläsare var Elbilstidningen egen chefredaktör Fredrik  Sandberg. Åhörarna fick ta del av vilka modeller som finns idag, hur framtiden ser ut för elbilar och vilken miljöpåverkan tillverkningen av bilarna har. Frågorna var många och samtalen intressanta när Fredrik rundade av sin föreläsning. Majoriteten av besökarna svarade på frågan huruvida nästa bilköp blir en elbil, och majoriteten svarade ja.

Under föreläsningen bjöds det på rödbetssoppa gjord på ekologiska rödbetor direkt från Hillstagård, soppan lagades på Häradsgården.

Hållbarlivsstil och minskat avfall

Kvällens föreläsning och workshop handlade om hållbar livsstil och tog avstamp i projekt Minimeringsmästarna som Trosa kommun tillsammans med bland annat Nyköpings kommun drev under 2018. Utifrån sex stycken teman, hållbar konsumtion, matsvinn, textil, kemikalier, elektronik samt kollaborativ ekonomi, fick familjerna hjälp att minska sina avfall under ett års tid. Under kvällen fick vi ta del av erfarenheter och lärdomar från projektet. Det blev en intressant och givande kväll för alla som deltog.

Vill du veta mer om Hållbarhetsdagarna och se vad som händer under dagen och morgondagen? Klicka här för att komma till programmet för dagarna!

Dela artikel: