Politiker fick rundvandring i Skärlagskolans nya lokaler

Under tisdagsmorgonen fick ordföringarna i Trosa kommun en rundvisning i den nybyggda delen av Skärlagskolan. Den nya skoldelen som är i två plan rymmer förutom olika typer av grupprum och klassrum, även plats för fritids, ateljé, textilslöjd och träslöjd. Här möts den befintliga byggnaden med den nya på ett smakfullt sätt där målet är att skapa en enhetlig skola där gränsen mellan det som är nytt och det som är gammalt suddas ut.

I projektet har pedagogernas och elevernas behov och önskemål agerat viktiga riktmärken, vilket skapat en hel del finurliga lösningar. Bland annat kommer pedagogerna ha större möjligheter att dela in klassen i grupper och placera ut i de mindre grupprummen, alternativt erbjuda ett separat grupprum för de som har det behovet. Med hjälp av skjutdörrar kan man också skapa större och mindre rum. Ovan toaletterna har det även installerats stoppljus så att eleverna enkelt ska se om det är upptaget. Förhoppningen är att det ska öka tryggheten då det minskar risken för att elever ska rycka i dörrhandtaget och stressa upp sina klasskamrater.

Invigningen av den nya skolbyggnaden och avtäckningen av det offentliga konstverket sker i höst under elevernas första skolvecka.

Bilder från rundvisningen

Kvinna står i mitten och håller en presentation för åhörare.

Lena Agartson är med i projektgruppen och berättar om visionen.

Tegelfasad på befintlig byggnad blir innevägg i den nya byggnaden.

Tegelfasaden från den befintliga gymnastiksalen har blivit en del av den nya skolbyggnadens innevägg.

Två män står vid fönstret och samtalar.

Klassrummen har stora fönster för att utnyttja det naturliga ljuset.

Man öppnar toalettdörr och kikar in, kvinna tittar runt i lokalerna.

Toaletterna har stoppljus ovan dörren för att enkelt signalera om det är upptaget eller inte.

Projektledare berättar om projektet, politiker står i halvcirkel runtom och lyssnar.

På plats fanns personer ur projektgruppen som visade ordföringarna runt och berättade mer om projektet.

Tre större bänkar i trä står bredvid varann i halvcirkel runt en svart tavla.

Det nya uteklassrummet ska göra det enklare att bedriva lektioner utomhus vid vackert väder. 

Dela artikel: