Skärlagskolans skolgård smyckas med konstverket Balansorganet

På Skärlagskolan i Trosa har ljudet av hammare och spik avlöst varann sedan första spadtaget i oktober 2019. Förutom en ny skolbyggnad ingår även ett offentligt konstverk i projektet där konstnärsgruppen Art Lab Gnesta har stått för den konstnärliga ledningen. Nu kan vi presentera de första skisserna för vad som kommer gömma sig i Skärlagskolans skogsdunge.

Konstverket Balansorganet har tagits fram efter en workshop med elever på skolan då de balanserade på omkullkastade träd i en intilliggande skogsdunge. Det triggade ett samtal om förhållandet mellan skolgården och den omkringliggande naturen, och om obalansen mellan människa och natur med klimatkriser och globala skiften.

Trosa kommun är väldigt glada över att kunna pryda den nyrenoverade Skärlagskolans skolgård med ett konstverk där eleverna själva har haft en stor påverkan på utseendet och funktionen. Vi känner oss också mycket nöjda med valet av utförare – Art Lab Gnesta är en väldigt professionell och kreativ konstnärsgrupp som det har varit lätt och roligt att samarbeta med, säger Sara Fältskog Eldros, kultur- och föreningschef.

Lena Isoz (M), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden är också spänd på hur konstverket kommer att se ut när det är färdigt.

Vi är så stolta över att få ett offentligt konstverk vid Skärlagskolan som framtagits tillsammans med barnen. Det kommer verkligen bli otroligt spännande att se hur man kan använda konstverket som en del i undervisningen för att diskutera hur man återupprättar jämvikt i vårt ekosystem, och samtidigt stimulerar elevernas balansorgan, säger Lena Isoz (M), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Det offentliga konstverket består av 39 delar av ekträ infärgade med linoljelasyr i olika turkosa nyanser. 9 meter långt och 4 meter brett sträcker det sig drygt en halvmeter över marken, i samma form som balansorganet vi alla har i örat. Till konstverket hör en uppsättning specialframställda slacklines (balanslinor) som kopplas till trädstammar runt skulpturen. Konstverket kommer att byggas upp under sommaren 2021 och beräknas stå färdigt inför skolstart hösten 2021.

Arbetet har letts av konstnärsduon Rören/Johannessen i Art Lab Gnestas regi.

Ett montage över tre illustrationer av konstverket från olika vinklar. Konstverket är snirkligt och består av flera rundade träbitar i olika turkosa nyanser. Konstverket hålls upp av metallben och spänns med rosa band till trädstammarna.

Det offentliga konstverket Balansorganet från olika vinklar.
Illustrationer: Art Lab Gnesta, Bildmontage: Trosa kommun

Dela artikel: