Med ett brinnande engagemang för vår natur

Nedskräpning är ett stort samhällsproblem. Skräpet förstör naturen och haven och skadar de djur som lever i den. Årligen engagerar sig skolor, förskolor och privatpersoner i projektet Håll Sverige Rent som bland annat innebär att de ger sig ut för att städa i vår vackra natur. Vi hängde på klass 3c på Vitalisskolan när de gav sig ut för att plocka skräp.

Det är kallt och blåsigt i skidbacken denna tidiga fredag i maj men det stoppar inte klass 3c på Vitalisskolan från att ge sig ut och plocka skräp. Tjugo tappra elever täcker upp stora delar av skidbacken och närliggande naturområde. De springs upp och ner för backen, de dyker ner i diken, ger sig in i snårig skog och kommer aldrig tillbaka tomhänta.

En spade, en strumpa, ett nät

På frågan om vad som är det konstigaste de har hittat finns det många svar. Någon har hittat en spade, en annan har hittat strumpor, trasiga stjärtlappar och nät i metall. De är lite som sakletare som ger sig ut för att hitta sådant som egentligen borde återvunnits eller slängts i papperskorgen.

- I skolan arbetar vi med något som kallas Grön Flagg och de har vi gjort sedan de gick i förskoleklass. Vi har helt enkelt hållbarhet på schemat och pratar bland annat om återvinning och använder återvunnit material i olika delar av vår verksamhet. Så skräpplockardagen är en del i ett större projekt, berättar Malin Leijon klasslärare.

Att klassen har jobbat länge med dessa frågor är tydligt, de har full koll på vad som ska göras med de olika materialen och är alla engagerade i skräpplockningen.

- Egentligen borde det mesta läggas i återvinningen och inte i naturen - aldrig i naturen, säger de en samlad kör.

Med brinnande engagemang

Klass 3c är inte den enda som är ute och letar skräp i Trosa, medparten av kommunens förskolor och skolor är en del i projektet och arbetet med Grön Flagg. Projektet Skräpplockardagarna är ett initiativ från organisationen Håll Sverige Rent som pågår årligen över hela landet och något som Trosa kommun har varit engagerade i under flera år.

Läs mer om Håll Sverige Rent och Skräpplockardagarna här.

Dela artikel: