Sommarjobba som författare – ett spännande uppdrag för unga som vill förbättra sitt skrivande

För de ungdomar som funnit tjusningen i att uttrycka sig i text kommer det under sommaren finnas en möjlighet till att delta i ett projekt där man tillsammans med nio andra unga i Sörmland utvecklar sitt skrivande under handledning av en professionell författare. Projektet har bland annat ägt rum i Nyköping under 2020 och till sommaren 2021 deltar även Eskilstuna, Strängnäs, Vingåker och Trosa kommun.

Ansökningsperioden är 1-31/3, och i alla deltagande kommuner kommer två ungdomar som går i årskurs 9 eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet att väljas ut. Här i Trosa kommun kommer deltagarna att få en lokal handledare och plats för skrivande i bibliotekets lokaler. Utöver det ingår kontakten med en professionell författare som ska inspirera och handleda ungdomarna både på distans och genom fysiska träffar. I år är det den prisbelönte författaren Robert Åsbacka som kommer agera handledare, som även kommer dra nytta av sina erfarenheter från att ha undervisat i litterär gestaltning på Stockholms universitet.

En regional satsning med ett större syfte

Den regionala satsningen som Litteraturutveckling Sörmland initierar går under namnet Platsens författare och möjliggörs i Trosa kommun genom ett samarbete mellan biblioteken och AME. Syftet är dels att uppmärksamma det lokala författarskap som finns i kommunerna men främst att ge tillfälle till utveckling för unga litterära talanger. För de deltagande ungdomarna i Trosa kommun är det Sven Delblanc som agerar inspirationskälla, där deltagarna exempelvis har frihet att utforma berättelser från andra karaktärers perspektiv eller i nutid.

Läs mer om sommarjobbet som författare och hur du ansöker

Dela artikel: