Stoppa våldet mot kvinnor och tjejer

Vecka 47 deltar Trosa kommun i kampanjen "Orange Day" som vi väljer att genomföra hela veckan. Kampanjen är initierad av UN Women och uppmärksammar våld mot kvinnor och tjejer.

En av tre kvinnor utsätts för våld under sin livstid

Våld mot kvinnor och tjejer är ett utbrett folkhälsoproblem och en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Miljontals kvinnor lever i länder där våld mot kvinnor inte är ett brott och i alltför många fall leder våldet till att kvinnor och tjejer mister sina liv. Våld mot kvinnor har många former – i hemmet, i nära relation, sexuella trakasserier, näthat, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking, sexuellt våld i krig och mord.

Onsdag den 25 november är dagen då hela världen uppmärksammar mäns våld mot kvinnor och flickor. Det är dagen då många kända byggnader runt om i världen tänds upp i orange sken. Denna dag är döpt till Orange Day.

I Trosa kommun lyser vi bland annat upp Västerljungs kyrka, rondellen vid Trosaporten samt flaggar orange vid Vagnhärads station. I Trosa kommun är det inom våra verksamheter Våld i nära relation samt Psykisk ohälsa som vi dagligen gör insatser på området.

  • Trosa Edanö innebandyklubb kommer att bära orangea matchställ under veckan vid sina matcher.
  • Trobo deltar i kampanjen och i samtliga trappuppgångar kommer det att finnas information.
  • Trosa kommuns fältverksamhet kommer att bära orangea västar under veckan.
  • Kampanjen kommer även att finnas på Trosa bios och Åda gårds ljustavlor runt om i kommunen samt orangea band på träd.

Läs mer om initiativet Orange day

Läs mer om hur Trosa kommun arbetar med våld i nära relation

Bild föreställandes två handavtryck, texten Stoppa våldet mot kvinnor och flickor, på en orange bakgrund

Vad är Orange Day?

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FNs generalförsamling år 1999. Orange Day kampanjen startades år 2008 av FNs dåvarande generalsekreterare.

 

Dela artikel: