Trosa kommun tog emot utmärkelsen Sveriges ekologiska spjutspetsar av H.K.H Prins Carl Philip

I Trosa kommun tillagas och serveras över 2500 måltider varje dag inom den kommunala verksamheten. Då all mat som tillagas har en påverkan på klimatet har Trosa kommun högt uppsatta mål om att välja råvaror med omsorg för miljön. Som ett resultat av våra satsningar på att välja närproducerade och ekologiska råvaror till våra offentliga måltider var Trosa kommun en av åtta kommuner som under gårdagen tilldelades priset Sveriges ekologiska spjutspetsar 2022 av självaste H.K.H Prins Carl Philip.

I Trosa kommun lokalt och i Sverige nationellt finns uppsatta mål om att 60 % av inköpen till våra offentliga måltider ska vara närproducerat och ekologiskt till 2030, något som Trosa kommun uppnådde redan 2018. Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp, genomförs årligen av Ekomatcentrum. Den visar att allt fler kommuner, regioner och verksamheter runtom i landet fortsätter att satsa på måltider skapade av närproducerade och ekologiska livsmedel, där ytterligare tre kommuner anslutit sig till toppen.

H.K.H Prins Carl Philip delade ut pris

Under måndagen den 16 maj valde Ekomatsligan att tilldela Sveriges ekologiska spjutspetsar 2022 till de kommuner som hittills har uppnått det nationella målet om 60 % inköp av ekologiska råvaror. Utmärkelsen delades ut av H.K.H Prins Carl Philip och togs emot av Heli Kauppila, kock på Häradsgårdens kök. Trosa kommun hamnar på en sjundeplats i Sverige där 60 % av inköpen är ekologiska råvaror. När det kommer till inköp av svenska ekologiska råvaror hamnar Trosa kommun även här på en sjundeplacering med sina 39 %.

Dela artikel: