Stoppa våldet mot kvinnor och tjejer

orange_vecka_2020.jpg

Vecka 48 deltar Trosa kommun i kampanjen "Orange day" som vi väljer att genomföra hela veckan. Kampanjen är initierad av UN Women och uppmärksammar våld mot kvinnor och tjejer.

Onsdag den 25 november är dagen då hela världen uppmärksammar mäns våld mot kvinnor och flickor. Det är dagen då många kända byggnader runt om i världen tänds upp i orange sken. Denna dag är döpt till Orange day och är initierad av UN Women.

I Trosa kommun lyser vi upp Västerljungs kyrka, Ica Vagnhärads fasad samt rondellen vid Trosaporten. I Trosa kommun är det inom våra verksamheter Våld i nära relation samt Psykisk ohälsa som vi dagligen gör insatser på området.

Länsstyrelsen har levererat 30 böcker till förskolorna i Trosa kommun. Boken heter "Liten" och handlar om barns rättigheter och vuxnas skyldigheter när det inte känns bra hemma. Boken är ett underlag för att små barn ska våga berätta om det inte känns bra hemma. Ett studiematerial till boken kommer att bifogas.

Trosa Edanö innebandyklubb kommer att bära oranga tröjor under veckan alternativt vid ett senare tillfälle om restriktioner kopplade till covid-19 ställer in matcher.

Trobo deltar i kampanjen och i samtliga trappuppgångar kommer det att finnas information.

Läs mer om initiativet Orange day

www.unwomen.se
http://www.unwomen.se/engagera-dig/orange-day/
#tasnacket - UN Women Sverige