Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Sommarjobba som författare

För dig som vill kombinera ditt sommarjobb med ditt intresse för skrivande kommer här ett mycket spännande erbjudande! Under sommaren 2023 kommer du att få en otrolig chans att vässa ditt skrivande genom att sommarjobba som författare. Här i Trosa kommun kommer två ungdomar att väljas ut, och tillsammans med åtta andra ungdomar från kommuner runtom i Sörmland kommer man att få tips och stöttning i att skriva av en professionell författare.

Hur går det till?

Sommarjobbet som författare pågår mellan den 12-30 juni där du som deltar kommer att få skriva olika typer av texter under ledning av en professionell författare. Författaren som kommer att inspirera och handleda deltagarna sommaren 2023 är författaren Karin Flygare. På biblioteket Navet i Vagnhärad kommer du också få en lokal handledare och plats att skriva. Under de tre veckor som projektet pågår kommer du att få tips på hur man går tillväga om man har svårt att komma igång, genomföra skrivövningar och få individuell handledningstid. Du kommer även få möta de andra ungdomarna från Eskilstuna, Strängnäs, Vingåker och Nyköping för att träffa andra som också är intresserade av att skriva och bli bättre skribenter. De kreativa träffarna på annan ort bekostas av Region Sörmland och Trosa kommun, och du får samma timlön som för de andra feriejobben som erbjuds.

I Sven Delblancs anda – vad innebär det?

Varje kommun har utsett en lokal författare som man som deltagare kan ta inspiration från. I Trosa kommun är författaren Sven Delblanc, som under sin verksamma tid skrev ett flertal romaner och pjäser till radio, tv och scenteater. Tidigare deltagare från andra kommuner har bland annat utformat berättelser från andra karaktärers perspektiv, givit huvudrollsinnehavaren ett annat kön eller gjort om berättelsen så att den utspelar sig i nutid.

Ansökan och besked om plats

Ansökan görs via e-tjänst mellan 1 mars till den 2 april. Vi tar inte emot ansökningar innan eller efter denna tidsperiod. Precis som våra andra feriejobb kommer de två författarplatserna erbjudas de som är födda 2005-2007.

I ansökan ska du även ladda upp två dokument

  • Personligt brev: en text där du berättar lite mer om dig själv. Vem är du? Vad har du för intressen och drömmar inför framtiden?
  • Valfri text: en text som du känner dig extra stolt över eller som du fått beröm för. Känn dig fri i vad du väljer att ladda upp – det kan vara en berättelse, låttext, dikt, krönika eller novell.

Skicka in din ansökan via etjanst.trosa.se/sommarforfattareÖppnas i nytt fönster

Besked om plats i april

Om du får erbjudande om plats kommer vi att ringa dig på det nummer som du angivit i ansökan. Håll även koll i din inkorg och skräpkorg om du blir erbjuden en plats eller inte.

  • Bakgrund om projektet Platsens författare

    Den regionala satsningen Platsens författare görs av Litteraturutveckling Sörmland och görs möjlig genom ett samarbete lokalt mellan biblioteken och arbetsmarknads- och integrationsenheten i Trosa kommun. Projektet genomförs i Nyköping, Eskilstuna, Strängnäs, Vingåker och Trosa kommun.

    Syftet med projektet är dels att uppmärksamma det lokala författarskap som finns i kommunerna men främst att ge tillfälle till utveckling för unga litterära talanger. I projektet ska ungdomarna stärkas i sitt skrivande och skapande och få möjlighet att utvecklas med hjälp av tips från en professionell författare. Genom projektet kommer deltagarna även att lära sig skillnaden mellan att skriva i skolan och att skriva på fritiden.