Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Vårt utbud

På biblioteken finns inte bara böcker. Vi erbjuder ett stort utbud av olika medier för alla åldrar.

 • E-böcker och e-ljudböcker

  För dig som tycker om att lyssna på en ljudbok eller bläddra i en e-bok finns flera plattformar där du kan logga in med ditt lånekonto. Har du inget lånekort, eller har du glömt din pinkod? Använd följande e-tjänst. Öppnas i nytt fönster

  Biblio

  I gratisappen Biblio kan du enkelt låna och läsa e-böcker i epub-format, samt låna och lyssna på ljudböcker med bra ljud. Du kan välja att ta del av materialet online, eller att ladda ner det för att kunna lyssna och läsa även när du inte är uppkopplad till ett nätverk. Ladda ner appen via App StoreÖppnas i nytt fönster eller Google PlayÖppnas i nytt fönster. När du registrerar dig i appen är det viktigt att du som låntagare väljer Biblioteken i Sörmland som ditt hembibliotek och loggar in med lånekortsnummer och pinkod.

  Elib

  Via bibliotekens digitala e-bokstjänst Elib kan du låna e-böcker direkt via hemsidan genom att logga in med ditt lånekonto. Läs mer på sormland.elib.seÖppnas i nytt fönster.

  Världens bibliotek

  Via Världens bibliotek kan alla som vill få tillgång till att lyssna och läsa böcker på andra språk som exempelvis kurdiska, arabiska, somaliska, tigrinska, polska och thailändska. Det är gratis att skapa ett konto och böcker finns för både barn och vuxna. Ta del av utbudet här.Öppnas i nytt fönster

 • Evenemang på biblioteken

  Författarbesök, roliga pyssel, sagostunder, språkcaféer, utbildningar och mycket mer. Ta del av bibliotekens evenemang i Trosa turistcenters evenemangskalender.Öppnas i nytt fönster

 • Film

  Hos biblioteken kan du låna filmer gratis via våra filmtjänster. Filmerna som du lånar strömmas, vilket betyder att du måste vara uppkopplad på ett nätverk medan du tittar. Man får låna 5 filmer per månad på vardera tjänst (totalt 10 lån per månad om man nyttjar båda plattformarna). Inloggning sker via ditt lånekonto. Har du inget lånekort, eller har du glömt din pinkod? Använd följande e-tjänst. Öppnas i nytt fönster

  Cineasterna

  Hos Cineasterna samlas sevärda filmer från hela världen. De erbjuder drygt 3200 filmer från 95 länder på 62 olika språk. Låna film via Cineasterna.Öppnas i nytt fönster

  Viddla

  Viddla erbjuder strax över 1800 filmer, och i sitt utbud samsas allt från barnfilm till odödliga klassiker, från storfilmer till dokumentärer samt internationella filmer från hela världen. Låna film via ViddlaÖppnas i nytt fönster.

 • Fjärrlån

  Fjärrlån är när vi lånar en bok från något annat bibliotek utanför Trosa kommun, när vi själva inte har boken. Du lånar boken från oss, och återlämnar den på något av våra bibliotek.

  Fjärrlåneregler

  Innan du beställer en bok, kontrollera om den finns på biblioteken i Trosa eller Vagnhärad. Gå in i vår bibliotekskatalogÖppnas i nytt fönster eller fråga på biblioteket. Om boken finns här fjärrlånar vi den inte, även om den är utlånad. Var ute i god tid för att beställa ett fjärrlån. Räkna med cirka en veckas leveranstid från det utlånande biblioteket. Du får ha max fem pågående fjärrlån samtidigt. Är du boende i en annan kommun görs fjärrlån via ditt lokala bibliotek i din hemkommun.

  Hur gör man?

  Fyll i vår e-tjänst.Öppnas i nytt fönster Ange samtliga uppgifter vi frågar efter i fjärrlåneansökan. Det går även att skicka e-post till fjarrlan@trosa.se.

  Vi hanterar ditt ärende så fort vi kan. Om vi inte lyckas genomföra din beställning kontaktar vi dig. Vi skickar en förvarning via e-post när lånetiden börjar närma sig sitt slut. Behöver du boken längre, kan du då svara oss via e-post och begära längre lånetid. Vi kontrollerar med det utlånande biblioteket om det är möjligt och meddelar dig den nya lånetiden. Du kan inte göra omlån på egen hand i vår bibliotekskatalog.

 • Inköpsförslag

  Biblioteken i Trosa kommun finns till för dig som låntagare. Vad tycker du att vi ska ha i bokhyllorna? Kom med förslag via vår e-tjänst.

 • Låna dator, skrivare och kopiator

  Låna dator och skrivare

  På biblioteken i Vagnhärad och Trosa finns varsin dator som går att använda i högst 30 minuter i följd. Här kan du uträtta viktiga ärenden och skriva ut papper i vår skrivare (svartvitt, A4). Utskrifterna är gratis, men vi ber dig att inte skriva ut mer än nödvändigt.

  Använda kopiator och skanner

  På biblioteken finns även möjligheten att skanna dokument till din e-postadress och kopiera dokument via vår kopiator. Det är gratis, men vi ber dig att inte kopiera mer än nödvändigt.

  Självservice

  På biblioteken finns möjlighet att låna dator, skrivare och kopiator för självservice, max 30 minuter i följd. Självservice innebär att personalen inte hjälper till vid själva utrustningen, men självklart kan du komma till informationsdisken så hjälper vi dig genom att beskriva hur du ska gå tillväga. Manualer finns framtagna och är nära tillhands så att du kan lösa många av problemen själv.

 • Läs tidningar via PressReader

  Alla som har lånekort på biblioteken i Trosa kommun kan läsa tidningar och tidskrifter från hela världen via appen PressReader. För närvarande kan du välja mellan över 7200 olika dagstidningar och tidskrifter på över 50 språk. Detta innebär att du redan idag kan läsa internationella The Washington Post, Le Monde och Asharq Al-Awsat samt svenska tidskrifter som Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Göteborgsposten, Forskning & Framsteg, Res, Plaza m.fl.

  Ladda ner appen gratis via App StoreÖppnas i nytt fönster eller Google PlayÖppnas i nytt fönster och besök något av våra bibliotek. Via uppkoppling mot bibliotekets hotspot laddar du ner tidningar. Uppkopplingen fungerar ytterligare 72 timmar efter att du lämnat hotspoten, du kan alltså fortsätta att ladda ner tidningar gratis hemifrån.

 • Sällskapsspel

  Spel som finns att spela när du besöker Trosa stadsbibliotek

  • Fia med knuff
  • Fyra i rad
  • Kloka barn på bokstavsjakt
  • Kortlekar
  • Memo: Rim
  • Memo: Sammansatta ord
  • Plockepinn
  • Tungvrickarspel
  • UNO
  • YATZY

  Spel som finns att spela när du besöker Bibliotek Navet

  • Fia med knuff
  • Fyra i rad
  • Kortlekar
  • Med andra ord: Junior
  • Memo: Sammansatta ord
  • Skip-bo
  • Tungvrickarspel
  • UNO
  • UNO: Junior
 • Tillgängliga medier

  Alla är vi olika och läser på olika sätt. Därför har vi på biblioteken ett utbud av tillgängliga medier som kan läsas av ögon, öron eller fingertoppar oavsett ålder. Läs mer om våra tillgängliga medier.

 • VR på biblioteket Navet

  Har du någonsin undrat hur det känns att stå öga mot öga med en livs levande dinosaurie? Eller vill du hellre testa att sväva tyngdlös i rymden? Ta då chansen att prova på den senaste VR-tekniken på biblioteket Navet i Vagnhärad!

  Biblioteket Navet en av totalt 21 fysiska noder i Sörmland där besökare kan ta del av Sveriges första digifysiska science center, den digitala lärplattformen Modda SörmlandÖppnas i nytt fönster. Plattformen erbjuder ett brett urval av upplevelser inom teknik, matematik och naturvetenskapligt orienterade ämnen. Målet med plattformen är större än att göra dessa ämnen begripliga – de ska bli oemotståndliga.

  Med hjälp av sitt lånekort kommer man som besökare kostnadsfritt boka in sig på prova-på-pass på Navet där man får en kortare introduktion till tekniken och hur urvalet av appar och upplevelser ser ut. Bokningen gäller en timme till ett sällskap av max två personer.

  Tider: måndagar 15.30-18.30
  Ålder: från 10 år och uppåt. Barn under 18 år ser vi helst kommer i sällskap med en vuxen.
  Bokning: boka via mail till alexander.holmstromlundqvist@trosa.se

Trosa stadsbibliotek

Telefonnummer
0156-522 35

Besöksadress

Östra Långgatan 28

Biblioteket Navet

Telefonnummer
0156-522 36

Besöksadress

Vagnhärads torg 1D