Livsviktig kunskap i trygga händer
I Trosa kommun pågår just nu en viktig satsning på hjärt-lungräddning (HLR). Undersköterskor, sjuksköterskor och medarbetare från både boenden, hemtjänst och myndighetssidan har nyligen deltagit i en grundutbildning i HLR – ett första steg i att själva bli instruktörer.
Att kunna HLR kan vara skillnaden mellan liv och död. Varje år drabbas cirka 6 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. För varje minut som går utan hjälp minskar chansen att överleva med tio procent.
HLR är en viktig kompetens, inte minst inom vård och omsorg. Därför hålls regelbundna utbildningen inom HLR för medarbetare inom vård och omsorg av sjuksköterskor i Hälso- och sjukvårdsteamet. Just nu tas ett viktigt kliv för att ytterligare stärka kompetensen då medarbetare inom hemtjänsten, våra särskilda boenden och myndighetsenheten under april gick första delen för att bli instruktörer i HLR.
– Meningen är att vi ska ha medarbetare ute i våra verksamheter som kan hjälpa till att lära ut HLR på plats, förklarar Mia Karlsson en av sjuksköterskorna som håller i utbildningen.
Säkra kompetens
Genom att utbilda fler instruktörer inom vård och omsorg fortsätter Trosa kommun möjliggöra att kunskapen sprids vidare och säkerställa att kunskapen hålls aktuellt.
– HLR är en färskvara. Kunskapen behöver hållas levande, därför genomför vi utbildningar årligen, berättar Yvonne Sidmalm som är en av sjuksköterskorna som har hand om utbildningen.
Under utbildningen fick deltagarna öva praktiskt på både HLR, luftvägsstopp och hjärtstartare. Målet är att fler medarbetare inom vård och omsorg får rätt verktyg för att agera snabbt och tryggt – oavsett situation.
Dockorna som används kopplas till en app där man kan se antalet kompressioner och hur djupt de går.