Östersjön till klassrummet – Vitalisskolans fyror dyker ner i havets utmaningar
Vad händer under ytan i Östersjön? Varför är havet bräckt, och vad innebär det? Hur påverka vi människor havet och hur kan vi skydda det? Det var några av de frågor som stod i centrum när Trosa kommuns kommunekolog besökte klass 4A och 4B på Vitalisskolan för att prata med dem om vårt närmaste hav.
Fyrorna på Vitalisskolan har precis kommit in från rasten när Elin van Dooren, kommunekolog på Trosa kommun, kommer på besök för att berätta om Östersjön. De är en uppmärksam klass som lyssnar och ställer många kloka frågor under lektionen när Elin väver samman fakta om Östersjöns naturgeografi, arter, hot och hopp.
– Det är roligt med alla frågor de ställer och intresset de visar. Vi bor så nära havet, och det är viktigt att förstå hur det fungerar – och hur vi kan ta hand om det, säger Elin som under våren även besökt Kyrkskolan och Fornskolan för att prata om Östersjön.
Ett sårbart hav med stort ansvar
Eleverna fick under Elins besök lära sig om varför Östersjön är ett unikt, grunt och bräckt hav. Hur det omges av 14 länder och har ett enormt avrinningsområde, där över 80 miljoner människor bor. Hur varje utsläpp påverkar havet. Föreläsningen tog upp de många hot som finns mot Östersjön – som övergödning, överfiske, miljögifter och klimatförändringar – men också vad vi kan göra för att skydda det.
Fyrorna fick också lära sig om de olika miljöerna i havet, från grunda mjuk- och hårdbottnar till den fria vattenmassan och ner till djupet. Alla med sina egna arter och ekosystem – som lätt rubbas när balansen störs.
Undervisningen är en del av Trosa kommuns arbete att sprida kunskap kopplat till miljö och hållbarhet. Det är en viktig del i att ge nästa generation förutsättning att redan i unga år förstå att samspelet mellan människa och natur är en viktig grund för framtiden.
Exempel på Trosa kommuns arbeta för att skydda Östersjön
- Reningsverk och våtmarker
De kommunala reningsverken och anlagda våtmarkerna fångar upp näringsämnen som annars skulle påverka Östersjön negativt. - Miljöskydd och tillsyn.
Kommunen ser till att regler och lagar följs – som att industrier hanterar kemikalier rätt, att gödsel inte överanvänds och att bilar inte tvättas på platser där förorenat vatten rinner rakt ut. - Strandskydd och naturreservat.
Genom att bevara känsliga miljöer tryggar vi livsutrymmet för både växter och djur – och för kommande generationer. - Båttvätt, musselodling och fiskpassager
Trosa kommun deltar i konkreta miljöprojekt, som att minska utsläpp från båtar, odla musslor som renar vattnet, och anlägga fiskpassager så att fiskar kan vandra fritt. - Kunskapsspridning
Trosa kommun arbetar med att informera och skapa engagemang – både genom kampanjer och praktiska aktiviteter i kommunen och skolorna.