Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Polisen: Ökad risk att ungdomar används för penningtvättbrott

Polisen vill varna för att det finns en ökad risk att ungdomar används och utnyttjas av kriminella nätverk som så kallade målvakter för penningtvättsbrott. Konsekvenserna kan bli stora för lång tid framöver.

Bedrägerier med penningtvättsbrott som följd fortsätter att öka kraftigt i Sverige. Kriminella som är kopplade till grov organiserad brottslighet kontaktar framför allt äldre personer via till exempel telefon och lurar dem att logga in på sin bank för att sedan tömma deras bankkonton. För de kriminella nätverken är pengar från bedrägerier en av de största inkomstkällorna, och har med råge gått om inkomsten från narkotikaförsäljning. Pengarna går bland annat till vapen, narkotika och lyxkonsumtion. Det finns också ett starkt samband med bedrägerier och dagens skjutvåld.

Hur går det till?

De kriminella letar ständigt efter personer som lånar ut sina bankkonton för att möjliggöra och underlätta de hänsynslösa bedrägeribrotten. Ungdomar som inte alltid förstår sin egen roll i brottet, kan därför lätt lockas, luras eller tvingas av dessa kriminella nätverk till att bli penningtvättare. Ungdomen får oftast inte vetskap om att det handlar om kriminella pengar.
Efter själva bedrägeriet påbörjas penningtvätten där era ungdomar är i fokus. Klassisk pen-ningtvätt är att ungdomen får in brottsliga pengar på sitt bankkonto via Swish eller bank-överföring. Ungdomen uppmanas sedan att ta ut pengarna i bankomat eller Swisha/överföra pengarna vidare. Ofta får ungdomen behålla en liten del av pengarna som “tack för hjälpen” eller lockas med dyra märkeskläder mm.

Ungdomen dras på så sätt in i kriminalitet vilket kan leda till stora konsekvenser för
ungdomen själv, vårdnadshavaren och samhället i stort.

Vilka blir konsekvenserna?

• Ungdomar som är straffmyndiga kan bli dömda för penningtvättsbrott och hamna i belastningsregistret.
• Ungdomen/vårdnadshavaren riskerar att få betala skadestånd och bli ersättnings-skyldig för hela beloppet som kommit in på bankkontot.

Bankerna har metoder för att uppmärksamma misstänkt penningtvätt och det leder ofta till besvärliga konsekvenser som till exempel:
• Nedstängda bankkonton och svårigheter att öppna nya
• Indraget BankID och svårighet att skapa nytt
• Inte kunna använda tjänsten Swish
• Svårigheter att öppna ett mobilabonnemang eller ta lån framöver

Om ditt barn/ungdom har ett eget bankkonto, prata om riskerna och uppmana att aldrig tillåta andra att föra över pengar till deras bankkonto för att senare Swisha/överföra pengarna till någon annan eller ta ut pengarna ur bankomat. Du kan läsa mer på hur ditt barn kan luras här https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/penningtvatt/Öppnas i nytt fönster.

Om ditt barn/ungdom har blivit tillfrågad att ta emot pengar för att senare skicka vidare
eller ta ut pengarna åt någon annan kontakta polisen på 114 14.

Vänligen, Bedrägeriutredarna i Polisregion Öst
Till vårdnadshavare
Maj 2023