Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Anmäl din trädgård till Fruktplockardagen den 23 september

Är din trädgård full med frukt som du inte hinner eller kan ta vara på? Den 23 september mellan klockan 12.00-15.00 anordnas Fruktplockardagen i Trosa kommun, en dag då du kan öppna upp din trädgård så att andra kan plocka den frukt du inte behöver eller har möjlighet att ta hand om.

I september är det högsäsong för våra svenska äpplen, ändå importerar vi även då drygt hälften av de äpplen vi äter. Genom att i stället hjälpas åt att ta tillvara på det som växer i våra trädgårdar så gynnar vi miljön genom minskade utsläpp av klimatgaser och bekämpningsmedel. Vi hjälper dessutom våra grannar genom att ta hand om frukten innan den blir dålig.

Har du en trädgård full med frukt du inte hinner ta hand om?

Kanske har du mer frukt än du hinner ta hand om i din trädgård, då är Fruktplockardagen ett perfekt tillfälle för dig. Genom att anmäla din trädgård kan andra ta tillvara på frukten innan den hinner bli dålig.

Så här gör du:

  • Anmäl dig via vår e-tjänst, där anger du efternamn och adress samt vad för frukt man kan plocka i din trädgård.
  • Hämta en skylt i kommunhuset hos kontaktcenter eller på någon av biblioteken (finns att hämta från och med måndag 21 augusti). Denna skylt sätter du sen upp lördagen den 23 september när fruktplockardagen är så att glada plockare lätt kan hitta din trädgård.

Adressen du anger kommer att publiceras på trosa.se tillsammans med andra trädgårdar som deltar samt information om kommunala träd där man kan plocka frukt.

Håll utkik efter trädgårdar att plocka i

Har du ingen trädgård med massa frukt att plocka? Håll då utkik på trosa.se/fruktplockardagen samt i våra sociala medier, där kommer vi inför Fruktplockardagen publicera information om vilka trädgårdar som är med samt även tipsa om träd på kommunal mark som du kan plocka ifrån.

Vill du veta vilka äpplen du har i din trädgård?

Den 23 september mellan 10-14 har du möjlighet att få dina äpplen sortbestämda. Då anordnar Trosabygdens Trädgårdssällskap en Äpplets dag på Garvaregården. Här finns utöver möjlighet att låta pomologen sortbestämma dina äpplen även möjlighet att musta äpplen. Du behöver inte vara medlem för att delta.

För mer information och anmälan besök trosatradgard.se