Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Friskvård – nu en ordinarie del i Kulturskolans verksamhet

Att få spela musik utan krav på prestation har visat sig vara positivt för elever som av olika skäl upplever svårigheter i skolan. Sedan en tid har dessa elever välkomnats till Kulturskolan för att spela som en friskvårdsaktivitet. Sedan årsskiftet är det nu en ordinarie del i Kulturskolans verksamhet.

Friskvården har funnits som ett projekt på Kulturskolan i ungefär tre år. Tack vare att Kulturskolan i år har fått ökade medel har friskvården sedan årsskiftet kunnat implementeras som en ordinarie del i verksamheten.

– Vi är väldigt glada över att kunna driva detta vidare som en självklar del av Kulturskolans verksamhet. Friskvården är otroligt betydelsefull för eleverna och vi har för avsikt att utöka antalet platser framöver, säger kulturskolechef Sofie Markne.

Komplement till stödet från skolan

Friskvården innebär att elever som på olika sätt har det tufft i skolan och/eller har hög skolfrånvaro får komma till Kulturskolan en gång i veckan för att spela instrument eller skapa egen musik. Eleverna kommer oftast efter rekommendation från skolan.

– Vi har i dagsläget några elever som har ”musik på recept” under skoldagen. Det är ett mycket bra komplement till det stöd som skolan ger och vi ser att det har väldigt positiva effekter på eleverna. Att få ett avbrott under sin skoldag för att ägna sig åt musik eller musikskapande ger dem energi att orka mer och stärker deras självkänsla, säger Sara Nordquist, biträdande rektor på Tomtaklintskolan.

Elevens önskemål styr

Friskvårdslektionerna anpassas helt efter vad varje elev behöver. Syftet är att skapa en lugn stund där elevens önskemål är styrande utan några krav på prestation.

– Det är så mycket i skolan och i samhället är prestationsbaserat idag. Att då få komma hit och inte behöva uppnå några mätbara resultat utan enbart få spela eller skapa musik för att det är roligt är väldigt speciellt. Det går inte att inte nå målen här, säger Tove Kättström, lärare inom piano och komposition.

Positiva effekter

Friskvården finns till för elever i alla årskurser. För många leder musiklektionerna till att de kan prestera bättre i skolan, och att de med hög frånvaro börjar närvara mer på lektionerna.

Ludvig Karlsson är gitarrlärare och samordnare för friskvårdseleverna. Han berättar om tillfällen då eleverna utvecklats så mycket att det till och med varit önskvärt med ännu fler musiklektioner.

– Det här är en väldigt meningsfull undervisningsform och det är såklart roligt när man får höra att det hjälper eleverna. Jag märker verkligen att mina friskvårdselever tycker om att vara här. De vill lära sig mer och de vill stanna längre fastän lektionen är slut. Och det är kanske världens skönaste grej när man är lärare.

Tove Kättström och Ludvig Karlsson är båda lärare för friskvårdselever och beskriver det som en mycket meningsfull undervisningsform.

Öppen Kulturskola

Förutom friskvården ingår sedan årsskiftet även Öppen Kulturskola i den ordinarie delen av Kulturskolans verksamhet, tack vare utökade medel. Öppen Kulturskola innebär att elever på alla nivåer en gång i veckan får komma till Kulturskolan och spela tillsammans.