Odla vardagsmaten avslutar en lyckad första säsong
I Trosa kommun har 85 medborgare under året trotsat väder och vind för att lära sig mer om odling tillsammans i projektet Odla Vardagsmaten. Under säsongsavslutningen förra lördagen visade det sig att kunskap inte var det enda som grott – nya relationer har också vuxit fram.
Att njuta av färska grönsaker och frukt från egen odling är både viktigt och njutbart, men att komma i gång med odlingen kan vara en utmaning. Under våren och sommaren har deltagarna i projektet Odla Vardagsmaten träffats en gång i månaden för att lära sig mer odling. Syftet med projektet är att genom odling öka hemberedskapen, oavsett om du bor i hus eller lägenhet. Projektet som pågår i två år når nu slutet på sin första säsong och i lördags träffades hela gruppen i Skärborgarnas hus för en gemensam avslutning.
Din odling, ditt skafferi
Hanna Hofman-Bang, som är trädgårdsmästare och ansvarig odlingscoach i Odla vardagsmaten, höll under avslutningen en kortare föreläsning om odling och hemberedskap. Där tog hon avstamp i de Victory Gardens som under första och andra världskriget växte upp runt om i Europa och Nord Amerika och ledde till att människor åt mer näringsrika måltider samt bidrog till gemenskap och välbefinnande. Vidare lyfte hon vikten av att gynna våra lokala bönder genom att handla svenskt och närodlat för att på så sätt stå bättre rustade vid eventuell kris. Hon pratade även om att se sin trädgård som sitt skafferi och vikten av att äta i säsong.
– Jag tror vi måste lära oss längta igen, efter de första jordgubbarna, tomaterna och den första sparrisen. Att våga längta och att äta i säsong, sa Hanna Hofman-Bang.
Att odla är inte bara bra för plånboken, hemberedskapen och miljön. Att odla kan även vara ett sätt att umgås, att hitta en gemenskap. Under lördagens avslutning var det tydligt att relationer skapats och flera av deltagarna fortsätter nu att odla och dela odlingstips tillsammans – utanför projektet.
Nya odlingsträffar till våren
Till våren startar nya odlingsträffar igång och är du intresserad kan du skicka in en intresseanmälan. Men redan nu finns det kunskap och kurser att ta del av inom ramen för projektet. Du hittar dem listade längst ner i artikeln. De allra flesta är kostnadsfria men med begränsat antal platser och anmälan krävs.
Bilder från säsongsavslutningen
Kommande evenemang och aktiviteter
26 september - Säkrare tillsammans med barn
Vi går tillsammans igenom vanliga riskfaktorer och förebyggande åtgärder för att minska vardagsolyckor med barn. Tyngdpunkten ligger på fallolyckor och drunkningsförebyggande åtgärder.
När: 26 september, 18.00-21.00
Plats: Studiefrämjandet, Trosa7 oktober - Sköt dig själv – stärk din förmåga att klara en samhällskris
På kursen får du stärka din förmåga att klara dig och din familjs behov när krisen i samhället väl är ett faktum. Med enkla medel kan du klara dig riktigt bra, riktigt länge. Under utbildningen får du bland annat tips om hur du kan förbereda dig på oväntade händelser såsom elavbrott, översvämning och extrema väderförhållanden.
När: 7 oktober, 9.00-15.00
Var: Multum, Trosa14 oktober - Workshop i konservering och matförvaring
Hur gjorde man på mormors tid? Att ta hand om det du odlat och förvara mat på ett säkert sätt är en för många bortglömd kunskap. Hur förvarar vi maten säkert om vi inte har tillgång till kyl eller frys? Nu finns möjligheten att få lära sig konservering i vardagen.
På workshopen får du bland annat testa att sylta och safta, dvs pastörisera, hermentisera samt att salta, torka och röka.
När: 14 oktober, 09.00-17.00
Var: Vårdinge Folkhögskola, restaurangen17 oktober - Första hjälpen med hjärt- och lungräddning
Det här är en utbildning i första hjälpen med hjärt-och lungräddning. Under kursen får du kunskap om hur du hjälper någon vid ett akut sjukdomstillstånd eller vid en olycka med personskador till dess att professionell hjälp anländer. Vi får också information om hur en hjärtstartare fungerar.
Kursledare: representant från Civilförsvarsförbundet.
När: 17 oktober, 17.00-21.00
Var: Studiefrämjandet, Trosa14 november - Säkrare seniorer
Det här är en kurs för dig som senior så att du kan känna dig säkrare i din vardag. Vi går igenom vanliga riskfaktorer och förebyggande åtgärder för att minska vardagsolyckor. Tyngdpunkten ligger på fallolyckor och drunkningsförebyggande åtgärder.
Kursledare: representant från Civilförsvarsförbundet.
När: 14 november, 14.00-17.00
Var: Pensionärernas hus, Trosa20 november - Allmän brandkunskap
Under den här kursen får du information om förebyggande brandkunskap och även vad du behöver göra om branden är ett faktum.
Kursledare: representant från Civilförsvarsförbundet.
När: 20 november, 18.00-21.00
Var: Studiefrämjandet, Trosa25 november - Odla till ditt skafferi
Välkommen till en kurs där du lär dig grunderna för att börja odla. Vi kommer att gå igenom odlingsåret och vad som är bra att göra när under odlingssäsongen. Vi går också igenom gödsel, ogräs, ohyra och vatten. Här får du viktig kunskap som du behöver för att starta din egen köksträdgård.
Kursledare: Hanna Hofman-Bang, Odla Vardagsmaten
När: 25 november, 9.00-15.00
Var: Studiefrämjandet, Trosa