Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Trosa kommun en tidig vårdag.

Trosa kommun varslar med anledning av övertalighet

Under fredagen 23 februari lämnade Trosa kommun som arbetsgivare över varsel till fackliga representanter från Kommunal och Sveriges lärare. Varslet gäller medarbetare inom främst förskolan men även skolan med anledning av övertalighet pga. vikande barn- och elevunderlag.

Många kommuner upplever just nu ekonomiskt tuffa tider och så även Trosa kommun. Det har föranlett en översyn av verksamheter för eventuell övertalighet. Trosa kommun har haft en slutande tillväxt av yngre barn, något som framförallt påverkar förskolan men även i förlängningen grundskolan.

Inger Fransson, skolchef: ”Jag känner oerhört starkt för de som berörs av varslet och vi som arbetsgivare ska göra vad vi kan för att hjälpa dem vidare till ny sysselsättning på det sätt vi kan. Det här tillhör det svårast man behöver genomföra som arbetsgivare men som skattefinansierad verksamhet kan vi inte ha fler anställda än vad vi behöver inom en verksamhet.”

Varslen kommer primärt att hanteras med pensionsavgångar och naturliga avgångar. Därefter kan det bli fråga om uppsägningar enligt principen senast anställd. Den anställningsform som i första hand aktualiseras är vikariat samt visstidsanställningar främst inom Kommunals avtalsområde. De fackliga förhandlingsparterna är Kommunal och Sveriges lärare.

För de som varslas och inte tillhör gruppen naturliga avgångar samt pensionsavgångar finns stöd i form av exempelvis omställningsfonden, men även andra arbetstillfällen inom Trosa kommun.