Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Använd de gröna påsarna endast för matavfall

Under den senaste tiden har det rapporterats in avvikelser där den gröna påsen används till annat avfall än just matavfall. Det gör att rötningen störs så att vi inte får ut biogas och biogödsel. Hjälp oss att värna systemet och endast lägga matavfall i de gröna påsarna, så att matresternas näring och energi kan komma till nytta.

För att kunna skapa biogas och biogödsel behöver matavfallet gå igenom en rötningsprocess. Om man lägger annat avfall än matavfall i den gröna påsen förstörs rötningen så att vi inte får ut biogas och biogödsel. Dessutom kan plaster och kemikalier hamna i jorden på jordbruk när den kontaminerade biogödseln sprids ut. Läs mer om källsortering och återvinning i Trosa kommun.

Sortera rätt!

Vad ska läggas i den gröna påsen?

En enkel tumregel är att det du lägger i papperspåsen ska vara sådant som ruttnar. Du kan därför lägga i skal och rester av grönsaker, frukt, kött, fisk och skaldjur. Pasta, potatis och ris är också utmärkt, precis som rester av bröd. Även teblad, kaffesump, kaffefilter och tepåsar.

Vad ska inte läggas i den gröna påsen?

Du ska inte lägga förpackningar, papper, tobak, plast och sådant som ska till annan återvinning. Kraftigt besprutade snittblommor har gifter på sig som inte heller ska ut på jordbruk. Det är därför viktigt att det bara är matrester i gröna påsen.