Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Källsortering och återvinning

Allt som produceras blir förr eller senare avfall. För att hushålla med våra resurser, både råvaror och energi, är det viktigt med återvinning. Och för att avfall ska kunna återvinnas måste det sorteras.

 • Matavfall och gröna påsen

  I den gröna påsen lägger du ditt matavfall och annat som går att kompostera. När den blir full knyter du den två gånger och slänger den i samma sopkärl som ditt restavfall. Tack vare sin specifika nyans av grön kommer påsarna med matavfall sorteras ut med hjälp av optisk läsning på Telge Återvinning för att sedan omvandlas till fordonsgas och biogödsel via rötning.

  Vi uppmanar dig att vara rädd om systemet och ber dig därför att enbart lägga matavfall i den gröna påsen.

  De gröna påsarna ingår i den kommunala avgift du betalar för avfallshantering. När dina gröna påsar börjar ta slut knyter du en valfri plastpåse runt sopkärlets handtag för att få påfyllning utan extra kostnad. Bor du i lägenhet kontaktar du hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för att få fler påsar.

  Är du nyinflyttad får du en rulle vid leverans av ditt sopkärl, om du bor i område med gemensam insamling av hushållsavfall finns det rullar med gröna påsar i sandlådan på din återvinningsstation.

  För påfyllnad kan alla hämta på Korslöts Återvinningscentral, i sandlådor på återvinningsstationerna eller i Trosa kommuns reception.

 • Farligt avfall och röda boxen

  Farligt avfall är sopor som kan göra stor skada för miljö och hälsa om det inte sorteras och återvinns rätt. Det kan handla om batterier, glödlampor och lysrör, kemikalier, målarfärg, hårspray, nagellacksborttagning, rengöringsmedel eller leksaker med inbyggda batterier. Hos Korslöt återvinningscentral kan du få hjälp att sortera ditt farliga avfall, men det går också bra att få ditt farliga avfall upphämtat genom röda boxen.

  Så funkar röda boxen

  1. Kontakta Telge Återvinning för att få en röd box.
  2. Sortera avfallet i olika påsar i din röda box.
  3. När du vill få din röda box tömd kontaktar du Telge Återvinning.
  4. Hämtbilen åker runt i Trosa kommun en gång i månaden för att tömma din och andras röda boxar. På boxen står det var du ska placera boxen för att underlätta upphämtning.

  Viktigt! Kom ihåg att endast lägga det farliga avfallet inuti din röda box. Detta för att det inte ska uppstå några missförstånd vid upphämtning.

 • Fettåtervinning med miljötratten

  Stelnat matfett i avloppsledningar drar till sig matrester och avfall och ställer till med stora besvär som stopp och översvämningar. Genom att ta hand om fettet som uppkommer vid matlagning kan vi undvika driftstörningar med avstängt vatten och onödiga kommunala kostnader som följd.

  Så fungerar Miljötratten

  1. Hämta gratis på Korslöts återvinningscentral, kommunhusets reception på Västra Långgatan 4, ICA i Vagnhärad, ICA Trossen i Trosa och Coop i Trosa.
  2. Skruva tratten på en PET-flaska och häll i överblivet fett från matlagning. Torka ur resten med papper och släng i gröna påsen.
  3. Skruva fast korken på PET-flaskan när den blivit full och lämna i det orangea fettinsamlingsskåpet som finns på Korslöt återvinningscentral eller återvinningsstationerna vid Nyängsvägen, Vagnhärads station, Västerljungs busshållplats och Trosa hamn.
  4. Återanvänd Miljötratten genom att skruva fast på nästa PET-flaska!
 • Textilinsamling

  Sedan våren 2023 är det Telge Återvinning som har hand om insamlingen av textilier. Genom att lägga dina textilier i ett av insamlingsskåpen som finns vid återvinningsstationerna och Korslöt kan de få nytt liv genom att återanvändas eller återvinnas. Då ser vi tillsammans till att textilierna gör nytta i stället för att slängas eller förbrännas.

  Läs mer om textilinsamlingen.

 • Återvinningsstationer

  Mycket av det som hamnar i dina sopor kan och ska återvinnas. Genom att återvinna glas, tidningar, plast, papper och metall spar vi på naturens resurser eftersom vi kan använda material flera gånger. Förpackningar och tidningar omfattas av producentansvar och lämnas in på återvinningsstationer runtom i kommunen. Tömning av Trosa kommuns återvinningsstationer sköts av Telge Återvinning, och det är dit ni ska vända er om återvinningsstationerna är fulla eller skräpiga.

  Kontaktuppgifter till Telge Återvinning.

 • Grovsopor

  Generellt är grovsopor avfall som uppkommer i hushållet men som är för stora för att läggas i din vanliga restpåse. Det kan exempelvis handla om trasiga stekpannor, madrasser eller trädgårdsavfall. Grovsoporna sorterar du och lämnar in på Korslöt återvinningscentral.

  Beställ hämtning vid fastighetsgräns

  Visste du att du kan få dina grovsopor hämtade vid fastighetsgränsen mot en avgift enligt Trosa kommuns renhållningstaxa? Hämtningen görs en gång i månaden, och du beställer en hämtning genom att kontakta teknisk kundtjänst. Viktigt att komma ihåg:

  1. Beskriv i beställningen vad dina grovsopor innehåller
  2. Gör din beställning av hämtning i god tid
  3. Avfallet ska kunna hanteras av en person
  4. Märk avfallet med ”grovsopor” för att undvika eventuella missförstånd vid upphämtning
 • Återvinningscentralen Korslöt

  På Korslöt lämnar du det grovavfall och farliga avfall som normalt uppstår i ett hushåll. Här arbetar Arbetsmarknadsenhetens personal som en del i deras arbetsträning.

  Öppettider

  Mån, tis, ons, fre: 10.00-18.00
  Tor: 10.00-19.00
  Lör, sön: 10.00-15.00

  Läs mer om återvinningscentralen Korslöt

Telge Återvinning

Kontakt vid frågor om avfallshantering

Telefonnummer
08-550 222 33

Öppettider

Måndag-fredag 08.00-15.00