Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Eldning av trädgårdsavfall

Med vårstädning i trädgården och Valborg runt hörnet har Naturvårdsverkets bedömning av det nya avfallsdirektivet föranlett allehanda spekulationer och vidaretolkningar.

I Trosa kommun, som är en trädgårdstät kommun, uppdaterade vi senast 2020 våra eldningsföreskrifter som beskrivs i stort på vår webbplats ”Eldning i Trosa kommun”. De föreskrifterna gäller just nu.

I grund och botten säger föreskrifterna att, ta hänsyn till dina grannar och elda säkert. Under sommarmånaderna är det mer restriktivt liksom i Trosa innerstad året om pga. den täta träbebyggelsen (se karta på ”Eldning i Trosa kommun”). För större brasor som Valborgseldar ansöks om tillstånd hos polis och räddningstjänst.

Fredagen 19/4 togs ordförandebeslut i teknik- och servicenämnden om att eldning av trädgårdsavfall tillåts under de kriterier som tidigare föreskrifter anger (se ”Eldning i Trosa kommun”).

Naturvårdsverkets bedömning är att kommunen i sina avfallsföreskrifter kan tillåta eldning av trädgårds- eller parkavfall. I formell mening innebär det att teknik- och servicenämnden hanterar frågan om att se över föreskriften som även kommer att tas upp i kommunstyrelsen i närtid.

Uppdaterad: 2023-04-19