Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Fortsatt satsning på landsbygdsskolan

Kyrkskolan sprudlar av liv, på Qlanplan har förskoleklassen idrottslektion och i ena längan spelar femmorna matematikspel. Skolan, som är liten till sin fysiska byggnad, är fylld med stort engagemang, drömmar och trygghet.

På Kyrkskolan har Louise Rehnström arbetat i tio år. Här har hon varit lärare, arbetslagsledare, förstelärare, biträdande rektor och numera rektor.

– Det har hela tiden funnits möjlighet för mig att utvecklas och utmanas på Kyrkskolan. Jag tror det är ganska unikt för Trosa kommun, att man får utvecklas på sin egen arbetsplats. Vilket är jättekul, berättar Louise.

Kyrkskolan är fylld av engagemang bland både elever och lärare. Här går idag cirka 150 elever och det finns en stor trygghet i att skolan kommer att fortsätta få bedriva verksamhet.

– Det är så tydligt att småskalighet är något som politiken värnar om, vilket gör att jag känner mig väldigt trygg med att de kommer att fortsätta prioritera vår skola så länge som elever väljer att söka sig hit.

Idag går främst elever från Västerljung och Vagnhärad på Kyrkskolan. Louise berättar att det ofta blir en bra fördelning skolorna emellan och att de inte upplever det som att de konkurrerar med varandra utan samarbetar för elevernas bästa.

– Några väljer oss, några väljer Fornbyskolan. Detta gör att både jag och Ann (rektor på Fornbyskolan) kan få bra delningstal och att vi får ihop våra organisationer på ett bra sätt, förklarar Louise.

Sasha Tereschatov och Sigrid Blick, som idag går i femteklass, trivs båda två bra på skolan och gillar att den är liten.

– Jag gillar att vi är ganska få elever, att vi inte har massa parallellklasser och att det inte blir så trångt, berättar Sasha.

Renovering och utbyggnation

Att värna om småskaligheten bland skolorna i Trosa kommun är viktigt i takt med att kommunen fortsätter växa. Att utveckla och förbättra skolorna, för att skapa förutsättningar för verksamheterna att klara av att ta sig an de elever som går där, är en annan viktig del. Därför genomgår Kyrkskolan under sommaren och hösten en utbyggnation och renovering. För att kunna möta de behov som skolan har idag kommer den östra längan att byggas ut och få nya kapprum, toaletter, grupprum och entréer. Under ombyggnationen får berörda elever tillfälliga klassrum i form av paviljonger som kommer placeras ut i anslutning till skolbyggnaden.

– Det är jobbigt att trängas när flera klasser ska in samtidigt, det blir trångt där alla skor ska stå, berättar Sasha som är en av eleverna som temporärt kommer att få flytta ut i paviljongen.

Både Sasha och Sigrid är överens om att det kommer blir bra med den nya tillbyggnaden och är nyfikna på hur det kommer att bli.

– Det är ju eleverna och personalen som gör skolan, men vi behöver såklart lokaler som skapar förutsättningar för oss att bedriva verksamheten och för barnen att känna trygghet, förklarar Louise.

På frågan om vad Sigrid och Sasha tycker är bäst med skolan är svaret självklart.

– Vi har bra lärare och kompisar, det är viktigast! Säger Sigrid.

Idag delar två klasser på ett kapprum efter utbyggnationen kommer varje klass ha en egen ingång och ett eget kapprum.