Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Från frö till tallrik – odling på Trosa kommuns förskolor

Att odla tillsammans med barnen på förskolorna är inget nytt, men i år har pedagogerna på fyra av Trosa kommuns förskolor fått förstärkning, vilket har lett till odling av nya grönsaker och ny kunskap.

Projektet Odla Vardagsmaten har i snart två års tid arbetat med att öka kunskapen kring odling och hemberedskap. Samtidigt har projektet även stöttat och hjälpt Trosa kommuns verksamheter. Vi har tidigare skrivit om de tre verksamheter som deltog i projektet förra året, och i år har några av Trosa kommuns förskolor valt att vara med. Förskolorna Fageräng, Hasselbacken, Väsby och Tomtahill har under våren lärt sig mer om odling tillsammans med odlingscoachen Catarina Lindgren. Vid ett besök på Tomtahills förskola kunde vi se hur deras odlingar frodas.

Barnens engagemang

I pallkragar växer rädisor, sallad och morötter. Längs med förskolans ena kortsida står buskiga tomatplantor i nybyggda odlingslådor. På fönsterbrädan växer en kraftig gurkgardin och till mellanmål har barnen plockat sina egna gurkor.

– De allra flesta barn är väldigt engagerade och har tyckt det varit roligt, berättar Catarina Lindgren, som arbetar som odlingscoach i projektet Odla Vardagsmaten.

Fyra besök på varje förskola är planerade, där de följer en planering som förhoppningsvis till slut ska leda till en riklig skörd som barnen och pedagogerna kan njuta av.

– Det svåraste är såklart när förskolan är stängd, men någon av oss jobbar hela sommaren så vi kommer gå förbi för att vattna och se över odlingarna, förklarar Sara Bäck, som arbetar som barnskötare på Tomtahill.

Att barnen tycker att det är roligt att odla är tydligt när vi gemensamt tar oss an dagens uppgift att vattna och se över planteringen.

Odling och beredskap

En viktig aspekt av odlingsprojektet är dess koppling till hemberedskap. Genom att lära barnen grundläggande odlingskunskaper tidigt, förbereder vi dem för att bli mer självförsörjande och medvetna om var deras mat kommer ifrån.

Odling i förskolan kan också fungera som ett pedagogiskt verktyg för att introducera begrepp som hållbarhet, kretslopp och resursanvändning. Genom att förstå hur man odlar och tar hand om växter, lär sig barnen också om vikten av att ta hand om vår planet och att vara förberedda för framtiden.

Photo 1 of 5

Barnen vattnar potatisen de har planterat.

Lär dig mer om odling

På odlavardagsmaten.se har du möjlighet att fördjupa din kunskap om odling genom att gå vår digitala odlingskurs. Från frö till omskolning vidare ut i odlingslandet, pallkragen eller krukan. Kursen är kostnadsfri, men registrering krävs.

Besök odlavardagsmaten.se för att läsa mer och registrera dig.Öppnas i nytt fönster