Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Skolvalet – början på ett nytt spännande kapitel

Har du en nybliven eller blivande sexåring i ditt hushåll? Då är det högtid att fundera över det stundande skolvalet där du har möjlighet att välja vilken skola som passar ditt och ditt barns behov bäst.

Att gå från förskolans välkända och trygga värld över till skolan är ett stort kliv, både för din sexåring och för dig som vårdnadshavare. Det är starten på en nytt spännande kapitel och fortsättningen på den utvecklingsresa som ditt barn påbörjat redan i förskolan. Med bekanta och nya ämnen på schemat kommer hen i skolans värld att fortsätta växa och lära sig. Här läggs grunden som skapar möjligheter för framtiden.

I Trosa kommun är vi mån om att alla barn ska få goda förutsättningar att klara av skolan. Här har vi närvarande och engagerade lärare som har elevernas bästa i fokus. Tack vare goda samarbeten mellan skolorna och en utvecklande miljö kan vi erbjuda våra barn skolor av högsta klass. Skolvalet ger dig som vårdnadshavare möjlighet att välja vilken skola ditt barn ska börja på.

Val av skola

I Trosa kommun har du som vårdnadshavare möjlighet att utifrån ditt barns och era behov välja vilken grundskola du anser passar. Har du en sexåring eller blivande sexåring i ditt hem kommer det under veckan (vecka 4) att landa ett brev med en grundplacering. Den skola som ditt barn grundplacerats på är vald utifrån vilken adress barnet är skrivet på. Om du önskar att ditt barn ska gå på en annan skola så ansöker du om det via skolvalsblanketten som du har fått hemskickad i samband med grundplaceringen.

I undantagsfall kan det vara så att ni inte får den placering ni valt, detta beror på att alla elever enligt skollagen är berättigade att placeras i en skola nära hemmet. Om det skolval du gjort för ditt barn gör att ett sådant behov åsidosätts är vi tvungna att se över er önskan och kan komma att behöva placera ert barn vid en annan skola än den du önskat. Väljer du att inte skicka in skolvalsblanketten placeras ditt barn utifrån den grundplacering som redan är gjord.

Mer information om skolvalet och öppet hus

Under Barn och utbildning och Grundskola hittar du sidan Val av skola där finns information om valet i sig samt presentationer av de olika skolorna. Under de kommande veckorna har även skolorna öppet hus för att dig som är nyfiken på och vill veta mer om deras verksamhet.

Öppet hus på Vitalisskolan och Skärlagsskolan
Tisdag 30 januari,  klockan 16.00-18.00

Öppet hus på Fornbyskolan och Kyrkskolan
Torsdag 1 februari, klockan 16.00-18.00