Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Skolvalet – ett första steg in i en ny vardag

En för stor ryggsäck, en liten hand i din och den återkommande frågan ”är vi där än?”. En nyfiken blick, en klocka som ringer in och ett helt nytt äventyr som tar vid. Första skoldagen är en händelse som de allra flesta minns, ända upp i vuxen ålder.

Året som ditt barn fyller sex år är det dags att gå från den välkända vardagen i förskolan till ett helt nytt äventyr i grundskolan. Det är pirrigt och spännande men också något helt nytt och främmande, för såväl dig som vårdnadshavare som för ditt barn.

I Trosa kommun har vi närvarande och engagerade lärare som har elevernas bästa i fokus. Här finns ett gott samarbete mellan skolorna och en utvecklande miljö som gör att vi kan erbjuda våra barn skolor av högsta klass. Skolvalet ger dig som vårdnadshavare möjlighet att bestämma vilken skola ditt barn ska börja på.

Val av skola

I Trosa kommun har du som vårdnadshavare möjlighet att utifrån ditt barns och era behov välja vilken grundskola du anser passar. Har du en sexåring eller blivande sexåring i ditt hem kommer det under veckan (vecka 4) att landa ett brev med en grundplacering. Den skola som ditt barn grundplacerats på är vald utifrån vilken adress barnet är skriven på. Om du önskar att ditt barn ska gå på en annan skola så ansöker du enkelt om det via skolvalsblanketten som du har fått hemskickad i samband med grundplaceringen.

I undantagsfall kan det vara så att ni inte får den placering ni valt, detta beror på att alla elever enligt skollagen är berättigade att placeras i en skola nära hemmet. Om det skolval du gjort för ditt barn gör att ett sådant behov åsidosätts är vi tvungna att se över er önskan och kan komma att behöva placera ert barn vid en annan skola än den du önskat. Väljer du att inte skicka in skolvalsblanketten placeras ditt barn utifrån den grundplacering som redan är gjord.

Mer information om skolvalet och öppet hus

Under Barn och utbildning och Grundskola hittar du sidan Val av skola där finns information om valet i sig samt presentationer av de olika skolorna. Under de kommande veckorna har även skolorna öppet hus för att dig som är nyfiken på och vill veta mer om deras verksamhet.

Skärlagskolan och Vitalisskolan i Trosa
Tisdag 31 januari klockan 16.00-18.00

Kyrkskolan i Västerljung och Fornbyskolan i Vagnhärad
Torsdag 2 februari klockan 16.00-18.00