Feriepraktik
Vill du feriejobba i Trosa kommun? Då har du kommit rätt! Vi erbjuder årligen ett antal ungdomar feriepraktik i kommunens verksamheter och föreningar. Varje ungdom som erbjuds en plats får arbeta 2 veckor under sommaren och har en handledare tillhands. Timlönen är 83 kr för alla feriepraktikanter, oavsett ålder.
Du som är folkbokförd i Trosa kommun och är född 2005-2007 kan söka feriepraktik 2023. För att kunna söka feriepraktik behöver du ha ett person- eller samordningsnummer.
Feriepraktik är ett handledarlett sommarjobb och du behöver inte ha kunskap eller tidigare erfarenhet. Feriepraktik erbjuds i första hand i kommunens verksamheter men kan även förekomma i ideella föreningar.
Du ansöker om en plats för feriepraktik via vår ansökningswebb.
Anmälningsperioden för feriepraktik 2023 var 1 mars – 2 april. Nu har sista ansökningsdagen passerat och vi tar tyvärr inte in fler ansökningar.
Mer information om feriepraktik
Hur går ansökan till?
Ansökningsprocessen består av tre steg efter att du lämnat personuppgifter. När du har skickat in din ansökan är du med i lottningen av årets platser.
- Välj de veckor du kan jobba (se aktuella perioder nedan) samt rangordna områden/branscher du skulle vilja jobba inom. Vi tar hänsyn till önskemål så långt det går.
- Du fyller i om du kan jobba i hela Trosa kommun (Trosa, Vagnhärad och Västerljung) eller bara vissa delar i kommunen. Du anger utbildning samt om du har möjlighet att ta dig till en arbetsplats med moped etc. Kommunen står ej för transport eller kostnader för drivmedel eller resekostnader.
- Personliga brevet är det sista steget i ansökan. Här har du möjlighet att skriva egen text. Berätta mer om dig själv. Skriv vad du har för fritidsintressen och vad du vill jobba med och annat som vi kan behöva veta om dig.
När du är klar skickar du in din ansökan!
När du har skickat in din ansökan ska du få ett bekräftelsemejl på att vi har fått in din ansökan. Om du inte ser mejlet i din inkorg kan du behöva kolla i skräpkorgen. Om du använder Outlook för att läsa din mejl kan du rapportera ett meddelande som “Inte skräppost” och då skickas informationen till Microsoft och du hjälper att förbättra filtreringen i framtiden (Detta gäller samtliga mejl). Har du inte fått något mejl kontaktar du oss så hjälper vi dig.
Du kan du ändra i din ansökan så länge ansökningsperioden är öppen. I bekräftelsemejlet finns det en länk och PIN-kod du loggar in med. Om du får nya uppgifter (t.ex. ny adress eller telefonnummer) behöver du gå in och uppdatera informationen. Det är viktigt att vi har rätt uppgifter till dig då du annars kan gå miste om ett erbjudande! När ansökningsperioden är stängd kan du inte ändra din ansökan. Om du får nya kontaktuppgifter efter ansökningstiden kontaktar du oss så ser vi till att informationen uppdateras.
Lottning
För att göra det så rättvist som möjligt lottas platserna bland alla sökande oavsett när ansökan kom in, förutsatt att ansökan kom in i tid. Vi får in många ansökningar och det finns inga garantier på att du får en plats.
Perioder för feriepraktik
Som feriepraktikant har du praktik måndag-fredag under två veckor. Infaller feriepraktiken under midsommarafton är man ledig utan betalning.
- Period 1. Vecka 25-26 (19/6-30/6) Feriepraktikanter jobbar inte på midsommarafton. Lön utgår denna dag.
- Period 2. Vecka 26-27 (26/6-7/7)
- Period 3. Vecka 27-28 (3/7-14/7)
- Period 4. Vecka 28-29 (10/7-21/7)
- Period 5. Vecka 29-30 (17/7-28/7)
- Period 6. Vecka 30-31 (24/7-4/8)
- Period 7. Vecka 31-32 (31/7-11/8)
Lön
Timlön för feriepraktikanter år 2023 är 83 kr.
Utöver timlön tillkommer 12 % semesterersättning som betalas ut i samband med lön. Lönen betalas ut en månad i efterskott. Om du arbetar i juni får du betalt i juli, har du feriepraktik under månadsbryt får du två utbetalningar.
Anmäl ditt kontonummer så snart som möjligt när du har fått en plats. Har du inte ett bankkonto är det viktigt att du skaffar ett så att din lön kan betalas ut på rätt sätt.
Står kommunen för transport/resekostnader?
Trosa kommun står inte för transport eller rese/transportkostnader till och från arbetsplatsen.
Arbetstider
Som feriepraktikant arbetar du 6 timmar per dag, måndag till fredag under 2 veckor. Du har rätt till minst 30 minuters obetald rast samt kortare rast på för- och eftermiddag. Det är arbetsplatsen som bestämmer hur lång lunchrast du har utifrån verksamhetens behov.
Midsommarafton
Feriepraktikanter jobbar inte på midsommarafton. Du får inte betalt för den dagen eftersom du bara får betalt för de timmar som du arbetar.
Belastningsregister
Den som erbjuds ferieanställning inom barnomsorg eller skola ska enligt skollagen visa upp registerutdrag ur belastningsregister. Registerutdraget får inte vara äldre än ett år. Belastningsregistret visar om du har fått påföljder för brott. Du måste själv beställa ett registerutdrag via Polisens hemsida.
Den som tackar ja till plats inom barnomsorgen ska visa upp registerutdrag från belastningsregistret innan vi skriver avtal. Den som har anmärkningar eller inte visar utdrag kan inte erbjudas en plats inom barnomsorg eller skola.
Information till föreningar
Ideella föreningar kan ta emot feriepraktikanter. Trosa kommun står för lönekostnader för praktikanterna och förser de med blanketter som behövs under sommaren.
• Ni utser en handledare som ska introducera och stötta praktikanten.
• Ni planerar och tar fram meningsfulla arbetsuppgifter.
• Du har ett arbetsmiljöansvar när du tar emot ungdomar, de ska t.ex. inte lämnas själva i lokaler och de har inga krav på kunskap eller tidigare erfarenhet.Vill du veta mer? Kontakta oss så berättar vi mer!
Sofie Gustavsson
Du kan alltid får svar på frågor om feriepraktik på feriepraktik@trosa.se