Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Feriepraktik

Feriepraktik är en möjlighet för dig som är ungdom att prova på att arbeta i kommunen i två veckor under sommarlovet. Kommunen har 80 platser att fördela och alla platser lottas. Timlön för år 2024 är 86 kr.

Ansökningsperioden för feriepraktik 2024 är mellan 19 februari och 17 mars. När sista ansökningsdagen har passerat tar vi inte in fler ansökningar.

Du som vill ansöka om feriepraktik:

  • Ska vara folkbokförd (skriven) på en adress i Trosa kommun. Är du folkbokförd i en annan kommun får du vända dig dit för feriepraktik/feriejobb.
  • Ska ha ett svenskt person- eller samordningsnummer.

För ansökan 2024 gäller även följande:

  • Du är född 2006, 2007 eller 2008. Även du som är född 2005 och går i anpassad gymnasieskola kan ansöka om en plats för feriepraktik.

Du ansöker om en plats för feriepraktik via vår ansökningswebb nedan. Platserna lottas, vilket innebär att det inte blir någon rekryteringsprocess.

Välkommen med din ansökan!

Ansök om feriepraktik

Sommarjobba som författare!

För dig som vill kombinera sommarjobbet med ditt intresse för skrivande finns möjligheten att ansöka om sommarjobb som författare. Sommarjobbet pågår 17 juni till 5 juli och ni som deltar kommer att få skriva under vägledning av en professionell författare.

Läs mer och ansök till sommarjobbet som författare.

Mer information om feriepraktik

  • Vad innebär feriepraktik?

    Du som är feriepraktikant ersätter inte ordinarie personal. Som feriepraktikant har du inte krav på kunskap eller tidigare erfarenhet. Du kommer att ha en handledare som introducerar dina arbetsuppgifter och stöttar dig under din tid som feriepraktikant. Det är ett bra tillfälle att skaffa värdefulla erfarenheter från arbetslivet.

    Det är arbetsplatserna som bestämmer arbetstiden men du får max arbeta 8 timmar per dag. Du har rätt till minst 30 minuters sammanhängande rast. Feriepraktiken är i första hand förlagd måndag-fredag, någon enstaka plats kan ha andra upplägg.

  • För dig med särskilda behov

    För att kunna ha feriepraktik ska du kunna arbeta självständigt men vi har möjlighet att erbjuda extra handledning informativt och kommunikativt.

    Om du behöver anpassad handledning ska du skriva det i din ansökan, det finns utrymme för det i det personliga brevet. Skriv så utförligt som möjligt vad du behöver för stöd, så att vi kan göra din feriepraktik så bra som möjligt. Du kan be din närmast anhörig om hjälp att skriva ditt stödbehov. Extra handledning erbjuds i kommunens Återvinningsbutik.

  • Lön

    Du får lön för den tiden du arbetar. Utöver timlön tillkommer semesterersättning. Semesterersättningen betalas ut i samband med lön. Kommunens ordinarie utbetalningsdag är den 25:e i månaden. Om den 25:e infaller på en helg kommer lönen utbetalas vardagen innan.

  • Måste jag visa utdrag från polisens belastningsregister?

    Belastningsregistret visar om du har fått påföljder för brott. Den som tackar ja till feriepraktik där barn vistas samt inom vård och omsorgs verksamheter ska visa utdrag från belastningsregistret innan vi kan skriva avtal. Om du inte lämnar in utdrag ur belastningsregistret eller om det innehåller några anmärkningar så går din plats till någon annan.

    Du måste själv beställa ett registerutdrag via Polisens hemsida. Att beställa ett utdrag ur belastningsregistret är gratis.

    Handläggningstiden kan vara upp till två veckor från det att polisen har tagit emot en fullständig ansökan tills de skickar utdraget. Handläggningstiden kan variera beroende på hur många som begär utdrag. Tänk på att posten inte levererar varje dag. Det är därför viktigt att registerutdrag beställs tidigt för att undvika förseningar.

    Har du inte tillgång till skrivare hemma? Dator med skrivare finns att använda på biblioteken i Trosa och i Vagnhärad. Se aktuella öppettider för biblioteken på kommunens hemsida.

  • Vilka yrkesområden finns?

    Vanliga områden är vaktmästeri, lokalvård, vård och omsorg och förskola- och fritidsverksamhet. På aktuell ansökningssida uppdateras aktuella yrkesområden löpande. Förutom platser inom kommunens verksamheter kan det även förekomma platser i föreningslivet.

    Vi vill i den mån vi kan erbjuda dig en arbetsplats som du själv är intresserad av. För att vi ska kunna göra det ska du i din ansökan välja områden du kan tänkas jobba inom och vilket geografiskt område du önskar att din praktikplats ska ligga i. I din ansökan kan du även berätta mer om dig själv så att vi kan göra en bra matchning.

    Det finns olika antal platser inom de olika områdena och möjligheterna att få sitt första val är också olika.

  • Perioder

    Nedan är perioderna för feriepraktik 2024. Varje period är på två veckor.

    Period 1 vecka 25–26
    period 2 vecka 26–27
    Period 3 vecka 27–28
    period 4 vecka 28–29
    period 5 vecka 29–30
    period 6 vecka 30–31
    period 7 vecka 31–32
    period 8 vecka 32–33

    Bra att veta: Den som har feriepraktik vecka 25–26 kommer att arbeta en dag mindre då midsommarafton är en ledig dag utan betalning för samtliga feriepraktikanter.

  • Hur går ansökan till?

    I din ansökan väljer du de veckor du kan arbeta samt rangordnar yrkesområden du kan tänkas arbeta inom. Du anger även geografiskt område du önskar arbeta i.

    I det personliga brevet, som är det sista steget, kan du berätta mer om dig själv och dina intressen. Det du skriver i det personliga brevet används för matchning mot arbetsplatser.

    När du har skickat in din ansökan ska du få ett bekräftelsemejl på att vi har fått in din ansökan. Det kan ta några minuter innan du ser mejlet. Om du inte ser mejlet i din inkorg kan du behöva kolla i skräpkorgen. Om du använder Outlook för att läsa din mejl kan du rapportera ett meddelande som “Inte skräppost” och då skickas informationen till Microsoft och du hjälper att förbättra filtreringen i framtiden (Detta gäller samtliga mejl). Har du inte fått något mejl kontaktar du oss så hjälper vi dig.

  • Kan jag ändra i min ansökan?

    Under ansökningstiden kan du ändra din ansökan. Du loggar in med den PIN-kod som finns i bekräftelsemejlet.

    Din ansökan blir låst efter sista ansökningsdag, vilket innebär att du då inte kan göra ändringar i din ansökan.

  • Fördelning av plats

    Många ungdomar är intresserad av feriepraktik och vi har begränsat antal platser. Vi brukar få in fler ansökningar än antal platser. För att det ska bli så rättvist som möjligt lottas alla platser.

    Lottning sker efter att ansökningstiden har passerat. Alla sökande kommer få platsbesked via mejl, även de som inte kan erbjudas en plats i första omgången. Den som inte får ett erbjudande i första omgången står kvar som reserv har fortfarande möjlighet att få en plats om någon annan tackar nej. Platsbesked skickas under april/maj till den e-post som används i ansökan.

  • Får jag ersättning för resor till och från arbetsplatsen?

    Eventuella resor till och från feriepraktikplatsen bekostar du själv.

  • Vad gör jag om jag fått ett erbjudande?

    Om du har fått ett erbjudande om plats ska du tacka ja eller nej till platsen inom en viss tid. När sista svarsdag är står i mejlet. Du går in på länken i mejlet som du har fått för att tacka ja eller nej till erbjudandet. I mejlet står det vilken arbetsplats och period du erbjuds samt exempel på arbetsuppgifter du kommer att göra. Du får endast ett erbjudande.

    Vid uteblivet svar tackar du automatiskt nej till erbjudandet, vi uppskattar om du svarar på erbjudandet så snart du vet om du vill ha platsen eller ej.

    Om du inte vill ha din erbjudna plats är det viktigt att du tackar nej så att någon annan kan få chansen.

  • Kan jag får ett intyg på att jag gjort min feriepraktik?

    Ja! Det är din handledare på din arbetsplats som kan skriva intyget. Be din handledare om ett intyg. Det kan vara en bra idé att ta med sig intyget hem sista dagen.

  • Information till föreningar

    Är du som förening intresserad av att ta emot feriepraktikanter? Du som har en ideell förening kan ta emot ungdomar till din verksamhet. Trosa kommun står för alla lönekostnader till ungdomarna och alla blanketter som behövs under feriepraktiken lämnas till ungdomarna.

    Ni ansvarar för att

    • Planera och ta fram meningsfulla arbetsuppgifter.
    • Utse en handledare som ska finnas på plats och introducera arbetsuppgifter och stötta feriepraktikanten vid behov.

    Ni har ett arbetsmiljöansvar när ni tar emot ungdomar. Feriepraktikanter har inga krav på kunskap eller tidigare erfarenhet.

    Välkommen att kontakta oss vid frågor eller om ni är intresserade av att ta emot feriepraktikanter.

Sofie Gustavsson

Telefonnummer
0156-523 84

Du kan alltid får svar på frågor om feriepraktik på feriepraktik@trosa.se

Relaterade sidor