Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Stöd till barn och familj

  • Oro för barn som far illa

    Får du vetskap om eller misstänker att ett barn eller ungdom far illa ska du anmäla det till socialkontoret. Samtliga anmälningar om barn eller ungdomar som far illa hanteras skyndsamt. Som privatperson har du rätt att vara anonym i kontakten med oss. Vi har tystnadsplikt. Det innebär att vi inte lämnar ut personuppgifter till obehöriga.

    Läs mer om hur du gör en orosanmälan

  • Stöd till barn och föräldrar

    På socialkontoret arbetar vi med stöd till föräldrar och barn. Det kan var stöd när det är konflikter i en familj eller i akuta kriser. Som ett led i det alkohol- och drogförebyggande arbetet anordnas föräldracaféer i samarbete med skola, fritidsgård och polis, där man som föräldrar kan diskutera olika förhållningssätt för att kunna förebygga och minska användandet av alkohol och droger. Vid dessa tillfällen informerar våra ungdomsarbetare och polisen om det aktuella läget i Trosa när det gäller alkohol, droger och kriminalitet bland ungdomar.

  • Familjebehandling och föräldrastöd

    Familjebehandling innebär stöd på hemmaplan för barn, ungdomar och deras föräldrar. Familjebehandlarna arbetar med olika metoder för att förbättra samspelet och stärka familjer. Det kan handla om bekymmer med svårigheter att förstå sitt barn, vardagsrutiner, konflikter i familjen, relationer i familjen mm. Stödet kan erbjudas efter bedömning av socialsekreterare av hur behovet ser ut så att rätt metod och insats sätts in i arbetet. Insatsen följs upp och dokumenteras. Vi kan också erbjuda fem råd- och stödsamtal utan biståndsbeslut, dessa dokumenteras ej.

    Familjebehandling kan ges till familjer där föräldrarna har bekymmer som kan handla om:

    • Svårigheter att förstå sitt barn
    • Vardagsrutiner
    • Konflikter i familjen
    • Relationer inom familjen

    Vi kan också ta emot barn, ungdomar och föräldrar för individuella samtal.

  • Familjemottagning på vårdcentralen

    I samarbete med vårdcentralen i Trosa erbjuder vi samtal till föräldrar och blivande föräldrar. Där kan du få råd, stöd och konsultation utan biståndsbeslut. Vi kan också erbjuda gruppverksamhet.

    För information och kontakt ring 0150-520 00 eller vårdcentralen via 1177.se

  • Barnahus - för barn som misstänkts vara utsatta för vålds- eller sexualbrott

    Till Barnahus kommer barn upp till 18 år som misstänks vara utsatta för vålds- eller sexualbrott. Barnahus erbjuder en trygg och barnvänlig miljö där barnets behov står i centrum.

    Läs mer om hur Barnahus Nyköping arbetar på deras webbplatsÖppnas i nytt fönster

    Barnahus Nyköping drivs av Nyköpings kommun och är knutpunkten för samverkan mellan socialtjänsten i Nyköping, Oxelösund, Gnesta, Trosa, Katrineholm, Flen och Vingåker, Polismyndigheten, Åklagarkammaren, Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP), Barn- och ungdomskliniken och kvinnokliniken.

Socialkontoret

Telefonnummer
0156-520 00

Adress

Västra Långgatan 4-5, 619 80 Trosa

Besöksadress

Industrigatan 8B

Socialjouren (efter kontorstid)
Tel: 08-523 038 70

Mån-tor: 17.00-24.00
Fre: 17:00-01.00
Lör: 16.00-01.00
Sön: 16.00-24.00

Relaterade sidor